A néma járvány: egymillió ember szenved a csontritkulástól

A csontritkulás Magyarországon minden tizedik embert, ezen belül is az 50 év feletti nők többségét érinti. A néma járványnak is nevezett betegség világszerte százmilliók problémáját okozza. Hetven-nyolcvan százalékban genetikai okokra vezethető vissza ez a betegség, de egészségtudatos életmóddal javítható. A legjellemzőbb látható jele a gyakori csonttörés.

Ötven év felett mindkét nemnél megjelenhetnek a csontritkulásra utaló jelek     Forrás: ePainAssist

Sajnos legtöbbször a diagnózist már csak akkor ismerik fel, amikor a csonttörés megtörtént, hiszen a röntgenfelvételen a csontritkulás harminc-negyven százalékos csonttömegvesztés után válik csak láthatóvá. Ugyanakkor csontsűrűségméréssel jóval korábban is felismerhető lenne a betegség, még mielőtt a csonttörések bekövetkeznének. A betegség nem jár fájdalommal, ezért a pácienseknek eszükbe sem jut ilyen vizsgálaton megjelenni. A vizsgálat pedig ingyenes, hiszen a társadalombiztosítás támogatja és valamennyi megyeszékhelyen és nagyobb városban végeznek ilyet.

– A betegek kétharmada nő, akiknél többségében már a menopausa után megjelennek a csontritkulásra utaló jelek – közölte dr. Horváth János reumatológus. Szintén veszélyesek a radikális, helytelen fogyókúrák. Ma már sokféle fogyókúrás program közül választhatunk, ügyelni kell arra, hogy a szervezet hozzájusson a számára szükséges vitaminokhoz, nyomelemekhez. Érdemes ezért szakember segítségével belevágni.

Kalciumdús étrenddel kell pótolni a szervezetből hiányzó anyagokat   Forrás: National Osteoporosis Foundation

Az osteoporosis azonban a férfiakat sem kerüli el. A nőkhöz képest igaz, hogy néhány év késéssel, de náluk is megjelenik a kór. A férfiak általában akkor figyelnek fel a betegségre, ha már hát- és gerincfájdalommal jelentkezik. Ilyenkor azonban már előrehaladott a csontritkulás. A maximális csontmennyiség 30–35 éves korig alakul ki, ezt a helytelen életmód és a mozgáshiány jelentősen befolyásolhatja. A terápia sokoldalú, de minden más betegségnél itt is a legjobb a megelőzés. Mivel ez a betegség nem okoz fájdalmat, ezért későn érkeznek a betegek. Ha ötvenéves korig nem jelentkezett probléma, akkor érdemes a betegeknek kérni a vizsgálatot – hangsúlyozta a szakorvos. Főként azoknak kell erre gondolni, akik elmúltak ötvenévesek és a családban több közeli rokonnál is előfordult úgynevezett combnyaktáji törés. A gyógyszerek mellett kalciumdús étrendet kell bevezetni és a rendszeres mozgást is be kell iktatniuk a betegeknek az életükbe. Fontos a tej, illetve a tejtermékek napi fogyasztása. Naponta négy pohár tejfölt vagy joghurtot, vagy tíz dekagramm sajtot kell megenni ahhoz, hogy kapjon a szervezet elegendő kalciumot. Ha valaki vegetáriánus, akkor banánnal és különböző zöldségekkel, például kelkáposztával is pótolhatja ezt a vitamint. Az élelmiszerekben azonban kevés van, ezért különböző pezsgőtablettákkal is érdemes kalciumot bevinni a szervezetbe. Jelenleg elég kedvező a gyógyszerek ára, ezért azt lehet mondani, hogy mindenki hozzá tud jutni a legjobb terápiához, hiszen az egészségbiztosítási pénztár támogatja. A D-vitamin-pótlásra is érdemes gondolni, ugyanis a betegek többsége ennek hiányában szenved. Esetükben ma már nem a napozás, hanem egy D-vitamin-kúra ajánlott.

Csontsűrűség-vizsgálat

A csontritkulás (osteoporosis) diagnózisának alapja a csontsűrűség mérése, amelynek során gyakorlatilag a csont kalciumtartalmát mérik meg. A csontsűrűségre nem létezik abszolút viszonyítási szám. A mérés során kapott eredményt minden esetben az illető nemének, életkorának megfelelő „egészségesekben” mért átlagértékhez viszonyítják, és az átlagtól való eltérés a fontos.

A csontsűrűség mérésének legpontosabb módja az úgynevezett DEXA, azaz a röntgensugarak elnyelődésén alapuló mérés. Leggyakrabban mért régiók a szivacsos csontállományban gazdag területek, mint a csukló, a csigolyák és a csípő. A csontsűrűség elsősorban a kezeletlen csontrendszer állapotának felmérésére alkalmas. Kezelést követően már csak a kezelés eredményességére lehet következtetni a kiindulási értékekhez hasonlított változásokból.

Csontvédő torna

– Napi fél óra séta.

– Tíz perces talajgyakorlat egyenes háttal.

– Gerinckímélő és -erősítő mozgás, amit a gyógytornász ajánl.

– Gyógyiszap (gyógyfürdőben ehhez lehet kérni beutalót a szakorvostól).

– Óvatos masszázs, feszes izmok lazítása.

 

Be kell iktatni a rendszeres mozgást a mindennapokba   Forrás: Physical Therapy

A betegség okai:

– túlzott alkoholfogyasztás

– dohányzás

– napi két-három kávé

– kóros soványság

– mozgáshiány

– kevés D-vitamin

Egészséggel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: egészség

Akár ez is tetszhet A szerző további művei