Napi 15 perc napfürdőzéssel megvan mindenki D-vitamin-adagja

Nincs mit tenni, ezt a bogyót be kell szedni

A napfényvitamin a légúti betegségek, a tüdőgyulladás és a megfázás ellen is segít. A bevitel ugyanakkor a borongósabb hónapokban gyakorlatilag csak tabletta formájában lehetséges.

Habár már robogunk a tavasz felé, azért még korántsem biztos, hogy az időjárás vagy elfoglaltságaink lehetővé tesznek napi 15 percnyi napfürdőzést. Ugyanis erre lenne szükségünk ahhoz, hogy be tudjuk vinni természetes módon a D-vitamin-adagunkat.

Azt talán nem kell tanulmánnyal alátámasztani, hogy a szeszélyes időjárás segíti az influenza, a megfázás, a légúti megbetegedések és a tüdőgyulladás kialakulását. Ugyanakkor egy nemrégiben közzétett értekezés szerint most már semmi kétség, a felsorolt betegségek ellen is véd a D-vitamin. Korábban is voltak tanulmányok, melyek ezt mutatták, de a mostani, 14 ország, 11 ezer ember és 25 klinikai teszt eredményeit vizsgálva jutottak a végkövetkeztetésre.

Ugyanakkor a D-vitamin bevitele napfény hiányában igen nehézkes, hiszen a halolajon és a shiitake gombán kívül nagyon nem található meg természetes formában – hívja fel a figyelmet a The Guardian cikke. Természetesen ezen felül is vannak D-vitaminban gazdag ételek, mint a máj vagy a tojás, de ezekkel sem oldható meg hosszú távon a folyamatos utánpótlás.

Az írás ezt követően kitér rá, hogy milyen nyomást lehetne leszedni az egészségügyről, amennyiben garantálni lehetne a népesség megfelelő D-vitamin-bevitelét. A kiegészítőkkel történő folyamatos D-vitamin-utánpótlás azt jelentené, hogy a lakosság öt százalékának nem kéne a fent említett betegségekkel orvoshoz fordulnia – derül ki egy másik kutatásból.

Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államokban például úgy oldják meg a problémát, hogy a tejet D-vitaminnal erősítik meg. Hazánkban is több készítmény tartalmaz belőle, amit általában jeleznek is rajta, gondoljunk csak a margarinokra. A tanulmány ugyanakkor kitér rá, hogy a téli hónapokban mindenki számára ajánlják a kiegészítők szedését. A híres MayoClinic doktora is kiemeli, hogy a megerősített ételek sem bírnak jelentős D-vitamin-mennyiséggel.

Fontos megjegyezni, hogy a D-vitamin más igen komoly nyavalyák ellen is védelmet biztosít, ilyen például az angolkór, hiszen segíti a kalcium csontokba épülését. De a bőr daganatos megbetegedése, az ízületek reumás megbetegedése és a cukorbetegség kialakulása ellen is hat.

Idősebbeknek és fiataloknak különösen ajánlott

A terhes nők számára pedig a tudomány jelen állása szerint egyenesen elengedhetetlen a megemelt D-vitamin-bevitel, hiszen a többi között az autizmus kialakulása ellen is segít. A csecsemőknek is ajánlják, akik kizárólag anyatejjel táplálkoznak, de a gyermekek és a tinédzserek számára is. Egy kutatás egyenesen odáig megy, hogy a fiatalok is nyugodtan szedhetik a felnőttek számára előirányzott 2000 nemzetközi egységnyit.

Az idősebbek számára is különösen fontos az extra D-vitamin-bevitel, hiszen a felmérések szerint bőrük nem képes megfelelő hatásfokkal előállítani azt.

Ajánlott napi mennyiség és túladagolás

A túladagolásához a MayoClinic szakorvosa szerint több hónapig napi 50 000 nemzetközi egységnyi D-vitamint kéne szedni. Összehasonlításképpen a hazai termékekben néhány ezer egység van tablettánként, mely általában jól látható helyen szerepel a csomagoláson.

Ugyanakkor, aki máj- vagy vesebetegséggel rendelkezik, mindenképpen konzultáljon orvosával, mielőtt elkezdi szedni a kiegészítőt.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei