Múzeumlátogatást írhatnak fel betegeiknek a montreali orvosok

Múzeumlátogatást írhatnak fel betegeiknek terápiás céllal a montreali orvosok hamarosan – jelentette be egy orvosi egyesület és a Montreali Szépművészeti Múzeum (MMFA).

A franciaajkú kanadai orvosok egyesülete (MdFC) és a múzeum közös projektje a maga nemében első a világon. A recept „testi és lelki problémákkal küzdő páciensek számára” teszi lehetővé a művészeti kiállítások megtekintését.

A szervezethez tartozó orvosok a novemberben kezdődő próbaidőszakban 50 múzeumreceptet írhatnak fel, egy recept legfeljebb két felnőtt és két 18 év alatti gyerek kiállításlátogatását tartalmazza. A belépő egyébként fejenként 15 kanadai dollár (3200 forint) lenne a múzeumi gyűjtemények megtekintésére.

„A művészetterápia hasznáról egyre több a tudományos bizonyíték, a múzeumlátogatás jó adag boldogsághormont, szerotonint szabadít fel. Előnyös lehet a palliatív, azaz fájdalomenyhítő terápia pácienseinek, valamint a diabéteszes és más krónikus betegeknek” – mondta Helene Boyer, az MdFC elnökhelyettese a Montreal Gazette-nek.

Az MMFA Kanada legnagyobb múzeuma, gyűjteményében egyebek mellett Renoir, Degas, Rembrandt és El Greco művei találhatók meg. A múzeum portálján olvasható, hogy a művészetnek „pozitív hatása van a testi és lelki egészségre, az ember közérzetére”.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei