Mozduljon ki a négy fal közül! Ingyenes programok senioroknak

Az élmények sok esetben nem kerülnek pénzbe, főleg Budapesten, hiszen Magyarország fővárosa sok lehetőséget rejt a kikapcsolódásra, a kultúra élvezésére és a pihenésre.

A nyugdíjas élet nem egyenlő azzal, hogy otthon kell ülni a négy fal között. Rengeteg ingyenes hely és program van Budapesten, ahová érdemes ellátogatni, hogy egy kicsit kikapcsolódjunk és feltöltődjünk.

Halászbástya

Hódítsuk meg a Budai Várat!

Ha elég fittnek érzi magát, akkor a Széll Kálmán tértől fel is sétálhat a Budai Várba, de a 16-os buszra felszállva feljuthat az ország egyik legszebb épületegyüttesébe. Itt körülnézhet a hangulatos kis utcákban, megcsodálhatja a gyönyörű szobrokat és megnézheti a Halászbástyáról látható lélegzetelállító kilátást. A Budai Várban több ingyenes művészeti galéria és több múzeum is látogatható. A várnak sok kézműves kis boltocskája van, de még saját kis piaca is, ahol a turisták között bátran elvegyülhetünk.

Japánkert

Sétáljuk körbe a Margit-szigetet!

Budapest egyik legszebb szigete nem csak a futók birodalma. A sziget árnyas fái között mindig jólesik egy egészségügyi séta. A Margit-szigeten található Japánkertben nagyon jó egy padon ülve nézni a vízesést, de a sok évszázadot megélt domonkos rendi kolostort is megéri körbesétálni, hiszen igazi történelmi emlék. A vadasparkba ingyenes a belépés, itt sokféle állat látható. Naponta többször hallható a híres zenélő szökőkút is (este díszkivilágítással!), ahol klasszikus zeneművek és mai slágerek is felcsendülnek.

A Fiumei úti sírkert rejtelmei

A Kerepesi úton található sírkert Budapest és egyben Magyarország legfontosabb temetője. A temetőben hatalmas szoborpark található, ami teljes egészében körbejárható. Az első magyar híres ember, akit itt helyeztek végső nyugalomra, Vörösmarty Mihály volt. Azóta nagyon sok híres és prominens személyt temettek el ide, érdemes felfedezni a sírjukat és megemlékezni róluk.

Múzeumba menni jó

Magyarország legtöbb múzeumába a betöltött 70. életév után nem kell belépőt fizetni. Érdemes ellátogatni a Nemzeti Múzeumba, a Hadtörténeti Múzeumba, a Természettudományi Múzeumba, a Mezőgazdasági Múzeumba vagy a Terror Házába. Nemzeti ünnepeink napján (október 23., augusztus 20. és március 15.) a legtöbb múzeum ingyenes látogató.

Gyönyörködjünk a Bazilikában!

A Deák Ferenc tér mellett található Szent István Bazilika mindig jó program, hiszen az épület Budapest egyik ékessége. A belépés a Bazilikába ingyenes, ha a kilátóba szeretne felmenni, akkor azért fizetni kell, de nyugdíjasjeggyel ez sem kerül több száz forintnál többe, a kilátás pedig páratlan. Szentmisére is érdemes beülni, ezek pontos dátumai megtalálhatók kifüggesztve a bazilikában.

Kerületi napok, koncertek, fesztiválok

Budapesten akár hétköznap, akár hétvégén rengeteg ingyenes koncert és fesztivál várja a látogatókat. Minden kerületnek van hivatalos napja, ahol kirakodóvásár, kézművesek, zenei koncertek és tűzijáték is vár mindenkit. Erről a Facebookon az Események oldalon vagy az aktuális programokat bemutató magazinokban lehet tájékozódni. Érdemes nyitott szemmel járni a városban, hiszen a legtöbbször plakátok is hirdetik a környéken lévő ingyenes rendezvényeket.

Piknikezzünk a Városligetben!

Jó program egy piknik a Városligetben, ahol árnyas fák között egy takaróra kiülve lehet olvasni és élvezni a napsütést. A rengeteg zöld terület számos érdekességet rejt a Vajdahunyad várától a közeli Hősök terétől elkezdve a Városligeti-tó körbesétálásától. Ha elfáradt a felfedezésben, akkor elég leteríteni egy pokrócot és néhány falat szendvics és üdítő mellett nézni a folyton nyüzsgő Városligetet.

Fedezzük fel Budapestet a Dunáról!

Hétköznap ingyenes a dunai hajójáratokon való utazás a nyugdíjasok részére (65 év felett). Érdemes végighajózni a végállomások között. 2013. május 1-jétől hétvégén 750 forintos (gyermekeknek 550 Ft-os) önálló hajóvonaljegy váltja fel a helyszínen váltott vonaljegyet a menetrend szerint közlekedő dunai hajójáratokon. Munkanapokon továbbra is használhatóak a Budapest-bérletek, a 24 órás, a 24 órás csoportos és a 72 órás Budapest-jegyek, valamint a Budapest-hetijegy. Ha még sosem hajókázott a Dunán, mindenképp próbálja ki! Aki szereti a vizet, a hajókat, annak hatalmas élmény végignézni Budapestet a folyóról. A fényképezőgépet vagy az okostelefont mindenképpen vigye magával. Csodálatos képeket készíthet a folyóról a Parlamentről, a Budai Várról és egyéb látnivalókról.

Ingyenesen lehet részt venni parlamenti látogatáson (idegenforgalom@parlament.hu) (50 perces) és az MNB Látogatóközpontba (lk@mnb.hu) (90 perces) szervezett programon.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei