Mobilhálózat lesz a Holdon

Mobiltelefon-hálózatot telepítenek a Holdra 2019-ben, ami lehetővé fogja tenni a nagy felbontású streamingszolgáltatást a holdi felszínről a Földre. A projekt az első magánfinanszírozású Hold-misszió része – jelentették be a barcelonai mobil-világkongresszuson (MWC).

A Vodafone Deutschland, a Nokia és az Audi együtt dolgozik a projekten, amely 50 évvel az első Holdra-szállás után fog megvalósulni.
A Vodafone közölte, hogy a Nokiát választotta technológiai partnerként, hogy kifejlessze a világűrben működő 4G-s hálózatot.
A három vállalat a berlini székhelyű PTScientists űrkutatási céggel dolgozik együtt a projekten. A Nokia antennákat 2019-ben a floridai Cape Canaveral űrközpontból indítandó SpaceX Falcon rakétával akarják eljuttatni a Holdra. A hálózat lehetővé teszi majd, hogy az Audi holdjárói kommunikálhassanak egymással és bázisállomásukkal.
A Vodafone által biztosított 4G-hálózat lehetővé teszi, hogy a Hold felszínéről nagy felbontású videókat streameljenek a Földre.
„Ez egy radikális, innovatív megközelítés a mobiltelefon-infrastruktúra fejlesztéséhez” – hangsúlyozta Hannes Ametsreiter, a Vodafone Deutschland vezérigazgatója.
A projekt egyik illetékese elmondta, hogy a hálózat a 4G-technológiára épül. Azért döntöttek emellett és nem a legújabb 5G-hálózat mellett, mivel utóbbi még a tesztelés és a kipróbálás időszakában van, és nem elég stabil ahhoz, hogy biztosítsa az összeköttetést a holdi felszínről.

Mobiltelefon-hálózatot telepítenek a Holdra 2019-ben

A holdjárók azt fogják kutatni, hogy alkalmas-e emberi tartózkodásra a Hold. A 4G-hálózat létrehozásától azt remélik, hogy az első lépés lesz a jövőbeni Hold-missziók kommunikációs infrastruktúrájának megteremtéséhez. A hálózattal energiát fognak megtakarítani, mivel a mobiljelek sokkal hatékonyabbak az analógnál.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei