Mégsem volt sprinter a T. rex

Az őslénykutatók körében évtizedek óta heves vita folyik a Tyrannosaurus, vagyis a zsarnokgyík nem képviselőinek futási képességeiről. A korábbi biomechanikai modellek eredményei azt mutatták, hogy a krétakorszakban élő húsevő akár 75 kilométeres óránkénti sebességre is képes volt felgyorsulni. A Manchesteri Egyetem szakemberei szerint azonban mérete és testsúlya miatt a ragadozó alighanem a lábát törte volna, ha megpróbál ilyen sebességre kapcsolni.

A legújabb kutatások szerint a T. rex maximum 18 km/h-s sebességgel tudott futni

„Az izmoknak elegendő erőt kell biztosítaniuk a gyors helyváltoztatáshoz, és ezzel párhuzamosan a csontváznak is el kell bírnia a nagy sebesség okozta terhelést” – magyarázta William Sellers, az egyetem föld- és környezettudományi karának professzora.

A szakemberek a T. rex járását és a helyváltoztatásban részt vevő szerveinek felépítését és működését – az eddigi legpontosabban – szimulálva állapították meg, hogy a dinoszaurusz mindössze nagyjából 5 méter per másodperc gyaloglási sebességre volt képes, ami 18 kilométeres óránkénti sebességet jelent.

Sellers szerint az eredményeik fényében a ragadozó zsákmányszerzési módszereit is érdemes újragondolni.

„Biztosan nem volt képes üldözni a gyorsan mozgó zsákmányokat. Ami azt jelenti, hogy olyan vadászati technikák maradtak a számára, mint a lesben állás, és természetesen az olyan félresöpört elméleteket is újra kell gondolni, mint hogy a T. rex dögevő volt” – jegyezte meg a kutató.

Vélhetően lesből vadászta le áldozatait a T. rex

Akár ez is tetszhet A szerző további művei