Most még érdemes ingatlant venni a Balatonon

Úgy tűnik, hogy egyelőre nem lehet az árak csökkenésére számítani a balatoni ingatlanpiac új építésű lakásainál és telkeinél. Továbbra is jelentős a kereslet, de a kínálat is követi ezt: gombamód szaporodnak az új építésű projektek. Ezek közül azok tekinthetők sikertörténetnek, ahol jó az árazás. De mennyi most a reális ár a déli parton?

Nyár elején rendkívül élénk ingatlanpiaccal találkozhattunk a Balatonon: a kereslet még tavaly tavasszal, majd még inkább ősszel futott fel rendkívüli mértékben és ez azóta sem is csillapodott. Mint akkor Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője elmondta: a lakásoknál fél év alatt 20–30 százalékos, míg az építési telkeknél 50 százalékos áremelkedés következett be, és szinte nincs olyan szegmense a balatoni ingatlanpiacnak, amit ne lehetne eladni, ha tisztázottak a tulajdoni viszonyok. Azóta tovább emelkedtek az árak, és most ősszel is nagyon sok az érdeklődő a piacon.

11–12 millióért új építésű Balaton-parti lakás?

A helyzet tavasz óta változatlan: nincs megtorpanás, sorra bukkannak fel a földből az új építésű projektek és masszív a kereslet is. Mint Krausz Gábor fogalmazott: „a Balaton most tele lett új vízparti beruházásokkal”. Ugyanakkor az is tagadhatatlan, hogy akadnak olyan fejlesztők, akik egy kicsit túlárazzák a lakásaikat. Náluk jellemző, hogy beragadnak az eladó ingatlanok, hiszen minden árat azért nem adnak meg a vevők. A túlárazott ingatlanoknál érezhetően mérsékeltebb az érdeklődés, azoknál a projekteknél viszont gyorsan lehetett értékesíteni a lakásokat, melyek jól vannak beárazva – jegyezte meg.

Sorra bukkannak fel a földből az új építésű projektek és masszív a kereslet is

És hogy mi számít ma a siófoki ingatlanpiacon túl magas, illetve reális árnak? A szakértő szerint a túlárazottnak tekinthető projekteknél jellemzőek voltak a 800 ezer, sőt 1 millió forintos négyzetméterárak is – melyeket persze a minőséget és az adottságokat figyelembe véve érdemes vizsgálni –, ezzel szemben a „sikertörténetnek” tekinthető projekteknél 400–420 ezer forintos négyzetméterárakon kínálták a vízparti lakásokat. Ezek nagyon kelendőek voltak az elmúlt hónapokban, hiszen gyakorlatilag „11–12 millió forintért lehetett vízparti ingatlanhoz jutni”.

Viszik a drágább, minőségi lakásokat is

A szakértő szerint egyértelműen látszik, hogy elsősorban a 20 millió forint alatti kategóriára mutatkozott a nyári hónapokban a legnagyobb érdeklődés. A 20 millió forintnál drágább lakások esetében lassabb az értékesítés, ugyanakkor ezekre is akadnak vevők. Ez látszik egy balatonszemesi projekt esetében is, ahol az árak 20–118 millió forint között alakulnak, ami 520–990 ezres négyzetméterárakat jelent. Ennek ellenére vannak rájuk érdeklődők, ezeknél ugyanis olyan minőséggel találkozhatnak, mely nem mindennapi a jelenleg zajló fejlesztések körében.

Érdemes időben lépni

Ugyanakkor az érdeklődőknek érdemes folyamatosan figyelniük a piacot, ha vásárlásra készülnek, mert egy-egy ilyen projektnél vannak úgynevezett „bevezető árak”. Ezek alacsonyabbak, mint amire a későbbiekben számíthatnak: ahogy fogynak a lakások, úgy fognak változni az árak – hívta fel a figyelmet a szakértő, aki szerint ez a jelenség teljesen általános: a többi projekt esetében is folyamatosan dráguló kínálattal találkozhatunk.

Érdemes tehát időben lépni, mert az árak egyelőre csak felfelé mozognak

Érdemes tehát időben lépni, mert az árak egyelőre csak felfelé mozognak – hangsúlyozta a szakember. Ez nemcsak a lakásokra vonatkozik, hanem az építési telkekre is, melyeknél szintén valószínűsíthető, hogy tovább drágulnak. Ráadásul nagyon nehéz kivitelezőt találni: akadnak szakemberek, akik 2018-ra már nem is tudnak munkát vállalni. Véleménye szerint tehát minél előbb belevágnak elképzeléseik megvalósításába az érdeklődők, annál jobban járnak. Sőt az is lehet, hogy most még a túlárazott projekteknél is ki tudnak sajtolni kicsit nagyobb kedvezményeket – tette hozzá.

Pénzvilággal kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: pénzvilág

Akár ez is tetszhet A szerző további művei