Máté Péter-díjat alapítottak

Új könnyűzenei díjat alapított az Emberi Erőforrások Minisztériuma a popzenészek számára. Az elismerés egyenértékű lesz Liszt Ferenc-díjjal, amelyet ezentúl csak komolyzenészek kapnak. A Máté Péter-díjat minden évben három muzsikusnak ítélik oda.

A díjat egy döntőbizottság ítéli majd oda a jövőben, amelynek Horváth Gergely rádiós szerkesztő, műsorvezető, Zsoldos Béla, a Zeneakadémia dzsessztanszakának docense, Tóth Tibor főtitkár és Frenreisz Károly lesz a tagja.

Máté Péter neve mellett azért döntöttek, mert a zeneszerző, zongorista közel 150 dal szerzője és előadója. Dalai évtizedekkel halála után is nagy népszerűségnek örvendenek. Máté Péterhez olyan örökzöld slágerek köthetők, mint például a Zene nélkül mit érek én, Hull az elsárgult levél, Egyszer véget ér, Ez majdnem szerelem volt, Azért vannak a jó barátok és az Elmegyek, amelyet a világhírű énekesnővel, Sylvie Vartandal is elénekelt franciául. Máté Péter 1984-ban távozott az élők sorából, mindössze 37 évesen, és így is komoly életművet hagyott maga után.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei