Linkin Parkkal nyitott kedden a VOLT

Összesen 150 ezer embert várnak, egyszerre 45 ezren csapathatnak a nagyszínpad előtt

Az összes napijegy elfogyott, azonban egy alkalmazás révén néhány darabhoz még hozzá lehetett jutni a VOLT Fesztivál nyitónapján esedékes Linkin Park-bulira. De kik ők, és mit akarnak?

Kedd este a Linkin Park nyitotta hivatalosan a 25. VOLT Fesztivált: a tömeg negyedszázada zarándokol a soproni lankák közé, ami önmagában is beárazza az esemény nagyszerűségét. A Linkin Park világszerte stadionokat tölt meg és a legnagyobb fesztiválok headlinere.

A léggömbök eresztése hasznos elfoglaltság  MTI Fotó: Nyikos Péter

Több tízezres hazai közönsége évek óta várta ezt a pillanatot, hiszen eddig még soha nem léptek fel Magyarországon, miközben a VOLT kívánságlistáján szinte minden alkalommal ők voltak az elsők.

VOLT = lesz

A fesztivál amúgy hétfőn délelőtt nyitott, az első, mínusz egyedik napon is komoly felhozatal szórakoztatta a publikumot. A nagyüzem azonban keddtől indult, a szervezők szombatig legalább százötvenezer emberre számítanak. Újdonság, hogy megnövelték a nagyszínpad küzdőterét, idén már 45 ezren bulizhatnak majd azon a területen. Erre elsősorban a Linkin Park keddi koncertje miatt volt szükség. A fesztivál negyedszázados történetében idén először hatnapos a rendezvény, amelyen több mint kétszáz produkciót láthat a közönség.

Kezdik belakni a terepet az első telepesek  MTI Fotó: Nyikos Péter

A tizenkét hektáros területen hat színpadon összesen kétezer négyzetméternyi felületen szól a zene. A legnagyobb színpad a Telekom Nagyszínpad, amely ezer négyzetméter alapterületű, öt emelet magas és száz tonna. De felépítettek egy 18 méter magas tornyot, és a tavalyi évhez hasonlóan felállítottak egy tízemeletes ház magasságával megegyező óriáskereket is.

Több műfajt ötvöznek

A pályafutása során már 60 millió lemezt eladott és két Grammy-díjat besöpört Linkin Park a keddi nulladik napon nyitotta meg hivatalosan a fesztivált. Az amerikai csapat egyedi hangzása okán nehezen kategorizálható társaság, több műfaj keresztezésével próbálkozik: a metal, a rap, a hiphop és elektronikus effektek ötvözésében rejlik sikere. Stílusuk egyaránt tartalmazza a metal agresszív jellemzőit, valamint a popzene lágy, romantikus világát.

A hangulattal aligha lesz gondja a kaliforniai csapatnak   MTI Fotó: Nyikos Péter

Alapnak számít a gitár, a dob, a basszusgitár és az ének. Gyakran lehet hallani billentyűs hangszereket és a zenekar gyakran alkalmaz elektronikus effekteket, programozott szintetizátort és különböző dobgépeket, ezért a zenekar újabb dalai főleg az elektronikus rock műfajába sorolhatóak.

Szép sorjában a többiek

A kedd után is szépen pörög az élet, a nagyszínpadon lép fel szerdán Ellie Goulding és a Wellhello. Csütörtökön a Rapülők, a Punnany Massif és Martin Garrix, pénteken az Enter Sikari, a Paramore és a Pendulum, szombaton a Cult, az Imagine Dragons és a Knife Party ad koncertet a nagyszínpadon. Napijegyek korlátozott számban még vannak.

A magyar élmezőny
A kisebb színpadokon a teljes magyar élmezőnyt láthatja a közönség, ott lesz a Lóci játszik, a Subscribe, a Brains, a Vad Fruttik, a Kiscsillag, a Tankcsapda, a Quimby, a Halott Pénz, az Anna & The Barbies, Ganxsta Zolee és a Kartel, a Péterfy Bori & Love Band, a Margaret Island, az EDDA, a Hiperkarma, a 30Y, az Ektomorf, a Fran Palermo, a Bëlga, az Irie Maffia, a Qualitons, Freddie, Fábián Juli & Zoohacker, Bródy János, a Budapest Bár, a Magashegyi Underground, a KFT és Charlie.
Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei