Legendás helyek Budapest szívében

A Margitszigeten sétálni olyan, mint egy időutazás. Ha ismeri a sziget több száz éves történetét, a legrégebbi épített műemlékek, szobrok és épületek bizonyára lenyűgözik majd. Fogjon egy térképet és fedezze fel a sziget legendás helyeit! Kukkantson be, sétálja végig, hallgassa meg!

A domonkos rendi apácakolostor romjai és a Szent Mihály-kápolna

Nézze meg, hol élt Árpád-házi Szent Margit, a sziget névadó királylánya, és időzzön el egy kicsit a XII. századi Szent Mihályról elnevezett román stílusú kápolnánál!

Víztorony

Már messziről meglátja! 1911-ben készült Zielenszky Szilárd és ifj. Ray Rezső tervei alapján. Magasan kiemelkedik az öreg fák közül, így az egész sziget, sőt Budapest városképének is szerves része. A nyolcszögletű, szimmetrikus alaprajzú tornyot egykor a hatalmas zöldövezet öntözésének és vízellátásának biztosítására hozták létre. Az ország legöregebb és legnagyobb víztornya igazi turisztikai látványosság, melyből Budapest 360 fokos körpanorámáját láthatjuk, a főváros épületei, nevezetességei és a budai hegyek sziluettjének látványa páratlan élményt kínál. Kiállítást is berendeztek a műemlék épületben, ami feleleveníti a víztorony történetét, valamint bemutatja a magyar rádiózás és televíziózás legfontosabb állomásait és eseményeit korabeli felvételekkel, fotókkal, installációkkal és izgalmas médiatörténeti relikviákkal.

Művészsétány

Ne siessen, nézze meg alaposan, kik szegélyezik a sétányt! A magyar kultúra kiemelkedő alakjainak bronz- és kőszobrai közül a legkorábbiak eredetileg a Városligetben foglaltak helyet, a Margitsziget fái közé 1966 és 1968 között telepítették át őket, azóta pedig számos új szobor is helyet kapott közöttük. A víztoronytól a grand hotelig tartó sétányon olyan alakok által kísérnek utadon, mint Csokonai és Balassi Bálint, Liszt Ferenc, a Margitszigetnek örök életet adó Arany János, Bartók és Kodály vagy éppen József Attila.

Japánkert

Ahol harmóniában lehet a természettel. A sziget északi részén lévő szikla- és japánkertet az 1970-es években létesítették, legutóbb 2014 őszén újították fel. Kis fahíd vezet be a kertbe, ahonnan több száz éves növények szegélyezte ösvények visznek egyre beljebb. A kert belsejében finoman alázúduló vízesés is várja. A japánkertben lévő vízgyűjtők kis csatornákkal összekötött tórendszert alkotnak, amelyekben aranyhalak, teknősbékák, vadkacsák és tavirózsák élik békés életüket. A halastó közepén pedig 1954 óta ott csücsül Csikász Imre alkotása, a „budapesti kishableány” szobra.

Bodor-kút

Ez nem az a bizonyos zenélő szökőkút a Margit-híd közelében! Ez a történelmi hangulatú zenélő kút a sziget északi, Árpád híd felőli végén helyezkedik el. Hű mása Bodor Péter székely ezermester 1820–1822-ben Marosvásárhelyen épített, de 1911-ben lebontott kútjának. A kútban hangszórók vannak elrejtve, amelyekből minden egész órakor az előző századfordulóra jellemző térzene hallható.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei