Kutya, vadászfegyver, régiség: gond lehet velük a vámvizsgálaton

A külföldön nyaralóknak indulás előtt érdemes tájékozódniuk az érvényes vámszabályokról – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője Röszkén.

Leopold Róbert a nyári szezon előtti sajtótájékoztatón elmondta, a NAV az utasforgalomra vonatkozó vámszabályokról tájékoztatót készített, amely többnyelvű kiadványként és a szervezet honlapján is elérhető. Elmondta, az unión belül utazók a magáncélra vásárolt termékek többségét szabadon behozhatják, csak bizonyos áruféleségek – mint a vadász- és sportfegyverek vagy gyógyszerek – szállítása kötött engedélyhez, illetve a jövedéki termékre vonatkoznak korlátozások. A házi kedvencek – kutya, macska, vadászgörény – unión belüli szállításához pedig állatútlevelet kell kiváltani – ismertette az őrnagy.

Az alkoholt és cigarettát is korlátozzák

Az unión kívülről 300 euró – légi forgalomban 430 euró – értékhatárig hozható be áru vám- és adómentesen, 15 év alatti utasok esetében ez a határ 150 euró. A 17. életévüket betöltők közúton 40, légi forgalomban 200 szál cigarettát, illetve 4 liter bort, 16 liter sört és egy liter 22 százaléknál erősebb tömény szeszes italt vagy 2 liter ennél gyengébb likőrt hozhatnak magukkal – tudatta a szóvivő. Leopold Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy engedélyhez kötött a kulturális javak – mint az 50 évnél idősebb régiségek –, a vadon élő növények és állatok védelméről szóló CITES-egyezmény alá tartozó fajok, illetve a belőlük készített termékek behozatala. Ilyenek az elefántcsontból, korallból készített ékszerek vagy a kígyóbőr táska. Az unión kívülre utazóknak a 10 ezer euró feletti készpénzt is be kell jelenteniük. De szigorú szabályok vonatkoznak a húskészítmények, tejtermékek Európai Unióba történő behozatalára is.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei