Kórossá vált aggódás

Ha minden miatt idegesek vagyunk, előbb-utóbb a szorongás lesz úrrá rajtunk

Időről időre mindenki életében eljöhetnek olyan életszakaszok, melyek során sokat aggódik, rágódik a lehetséges végkimenetelen, idegeskedik vagy feszültté válik. Azonban amikor mindez valakinél alapállapottá válik, nos, akkor az igencsak káros lehet az ember szervezetére, pszichikai állapotára.

 

Az aggodalmaskodók között lehetnek állandóan idegeskedő, feszült emberek, olyanok, akik számára az idegeskedés pesszimizmussal és rossz hangulattal jár együtt, és olyanok is, akik elrejtik az érzéseiket, magukban rágódnak, ezért depressziósnak vagy apatikusnak tűnnek. Nos, hatásukat tekintve mindkettő rossz hatással van egy ember életminőségére. A kialakuló szorongás egy pszichológiai zavar, ami jelenleg már több tízmillió embert érint. Ráadásul azoknál, akiknél mindez kezd alapállapot lenni, vagyis túlmutat egy rövid ideig tartó idegeskedésnél, vagy egy munkahelyi interjú vagy egy vizsga előtti drukknál, szinte megmérgezi az életét, és egyre több és több életterületen veszi át a hatalmat felettünk.

A kialakuló szorongás egy pszichológiai zavar, ami jelenleg már több tízmillió embert érint Fotó: Shutterstock

De nézzük, mik a szorongásos zavarok fő tünetei:az állandó idegességérzet, az irracionális félelem, aminek következtében a szívverés felgyorsul, szaporábban vesszük a levegőt, izzadunk, remegünk. Állandóan gyengének, fáradtnak érezhetjük magunkat, és nehezünkre esik a koncentrálás, a gondolatainkat ugyanis csak az aggodalmaskodás köti le.Ilyenkor kísérő jelenségként gyakori érzés lehet a szégyen, a megalázottság, a kritikától és elutasítástól való félelem, ami időnként olyan mértéket ölthet, hogy a mindennapi „működésünket” is jelentősen megnehezíti.

Állandóan gyengének, fáradtnak érezhetjük magunkat, és nehezünkre esik a koncentrálás Fotó: Shutterstock

A szorongást azonban lehet kezelni, ezért ha szükséges, mindenképpen keressünk szakorvosi segítséget! Persze a fenti tünetek jelentkezésekor mi is megpróbálhatunk tenni valamit, például kiadós őszinte beszélgetéssel, hosszú sétákkal, sportolással.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei