Kimozduljunk, de hova és mennyiért?

Költséges lehet a tavaszi szórakozás a családoknak, de egyben biztosak lehetnek, megéri.

Visszavonhatatlanul megérkezett a tavasz, így egyre több szabadtéri programot kínálhatnak a családok számára az erre szakosodott cégek. A legtöbb családban mindig is gondot okozott, miként töltse el kreatívan a hétvégét úgy, hogy az valódi élményt jelentsen mind a gyermek, mind a szülő vagy nagyszülő számára. Ehhez egyébként nem kell más, mint az, hogy előre tervezünk meg mindent. Anyagilag is, ugyanis a remélt izgalmak mellett a kiadások is meghatározhatják, mikor melyik program mellett döntenek a család tagjai.

Egy jó erdei séta is remek program a szép tavaszi időben, ráadásul anyagi vonzata sem magas Fotó: Shutterstock

Szabadtéren mérhető költségek

A program tervezésekor nyilván azok kerülnek elsőnek terítékre, amik nem kerülnek pénzbe, mint például egy nagy séta, kerékpározás vagy egy erdei kirándulás. Ezek az esetek kevés tervezést és kalkulációt igényelnek, csupán az étkezés, illetve az utazás jelent(het) költséget.

Ha valaki már nagyobb túrát tervez, mondjuk egy arborétumi kirándulással egybekötve, az az útiköltségek és az étkezés mellé megközelítőleg 6–7 ezer forintos ráfordítással már egy egész napos elfoglaltságot biztosíthat a család valamennyi tagja részére. Ugyancsak hasonló összegért kisvasutazhatunk is, ahol a családi jegy – két felnőtt és két 14 éven aluli gyermek – általában 3500 Ft-ba kerül, de vannak olyan erdei kisvasutak, ahol 300–1200 forintért válthatunk jegyet. De a vadasparkok, kalandparkok is várják már a látogatókat, előbbi 800–1750, míg utóbbi nagy általánosságban 2000–2500 forintos áron kínálja a szolgáltatásait.

A kalandparki feladatok egyszerre jelentenek feledhetetlen élményt, sportolást és a gyerekekkel, unokákkal való közös programot Fotó: Shutterstock

Persze ilyenkor még a hajókirándulásokhoz esetleg hűvös van, de jól és az időjárásnak megfelelően felöltözve abszolút ajánlott program a hajókázás. Tematikus járatok 1500–3000 forinttól elérhetőek a Dunán, és ezekhez az utazás alatt elfogyasztott étel és ital árait kell hozzászámolni.

Beltéren is lehet izgalmat lelni

Természetesen rossz idő esetén, vagy még inkább a kultúra iránti szomj csökkentése véget sosem szabad kizárni a beltéri programokat, melyek közül a cirkusz, a mozi, a bábszínház, a színház a legnépszerűbb. Persze ezek mindig nagyobb anyagi terhet rónak a családra, ami akár fejenként kedvezményesen is minimum 1–2 ezer forintra rúghat. Ha mindent összeszámolunk, akkor megközelítőleg 12 ezer forintban áll meg egy ilyen családi program. Sportolni vagy játszani is el lehet beltérre menni, legyen elég csak az aquaparkot, a játszóházat, a szabadulószobát ajánlani. Egy fővárosi játszóház árai 1000 forint körül indulnak és 2–3000 forintig mennek fel, és az anyagi kiadástól függ, milyen egyéb szolgáltatást kaphat a megrendelő. Egy szintén fővárosi szabadulószoba átlagosan 7200 forintért érhető el 4–6 főnek, és ez az egyre népszerűbb program hosszú időre beszédtémát is adhat a résztvevőknek.

Természetesen rossz időjárás esetén sem kell otthon maradni, hiszen a mozi, színház vagy éppen a cirkusz is kedvelt célpontja a szórakozni vágyóknak Fotó: Shutterstock

Tudatosságra nevelés

Nagyon fontos, hogy a tervezésnél egyre többször vonjuk be a gyermekeket is, ezzel is növelve – persze csak a saját szintjükön – a pénzügyi tudatosságukat. Már ekkor fontos ugyanis alapfokon a gyermekekben tudatosítani, semmi sincs ingyen. Hasznos, ha a gyerekek minél hamarabb megtapasztalják ezt, önállóságuk nő e téren, és képessé válnak önállóan is megtervezni az idejüket, pénzüket vagy akár a zsebpénzüket.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei