Kiadták a figyelmeztetést a hőség miatt

Fokozódik a kánikula – hívta fel figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely csütörtökre három megyére már másodfokú, tizenhárom megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt.

A meteorológiai szolgálat szerdán honlapján azt írta: továbbra is kevés felhőre és napos időre lehet számítani. Az erőteljes nappali felmelegedésnek köszönhetően tovább növekednek a maximális hőmérsékleti értékek.

Kiadták a figyelmeztetést

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: csütörtökön az északkeleti megyék kivételével szerte az országban 25 Celsius-fok, a Dél-Alföldön már 27 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet. A tartós hőség veszélye miatt Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést. Budapestre és Pest, valamint Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére szintén a hőség miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki csütörtökre.

A legalacsonyabb hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban 11–18 fok között alakul. Napközben 31–36 fokig melegszik a levegő.

A meteorológiai szolgálat kiemelte azt is, hogy csütörtökön extrém UV-B-sugárzás várható. Ilyenkor már 15–20 perc alatt is le lehet égni. Azt kérik, ha lehetséges, 11 és 15 óra között kerüljék a napozást, s fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen.

A jelenlegi előrejelzés szerint tovább erősödik a felmelegedés. Pénteken és szombaton akár 37 fok is lehet, s néhol a minimumok is 20 fok felett alakulnak.

Vigyázzon, aki autóba ül!

Hőségben vezetni komoly kihívás, és erre a klíma is csak részleges megoldást kínál: a ki- és beszálláskor érzékelhető jelentős, akár 20 Celsius-fokos hőmérséklet-különbség megterheli a szervezetet, az idegrendszert. A stressz agresszív vezetési stílusban is jelentkezhet, ami csak fokozza a problémákat – olvassa el korábbi cikkünket!

Vigyünk be több vizet!

Szinte már közhely, de fontos rögzíteni: hogy ne tegyen kárt bennünk a hőség, igyunk legalább 4–5 pohárral többet! Forró napokon 2–3 liter folyadékra van szükség. Adunk néhány tippet, hogy hogyan vigyünk be több folyadékot, ha már unjuk a vizet.

Fotó: Shutterstock

Akár ez is tetszhet A szerző további művei