Hol nyaralhatunk négylábú kedvencünkkel

A Kutyabarát Balaton-élménykalauz a hozzá tartozó honlappal együtt segíti a négylábúakkal nyaralni indulókat

Elkészült a Kutyabarát Balaton-élménykalauz, amely a hozzá tartozó honlappal együtt segíti a négylábúakkal nyaralni indulókat.

Az érdeklődés rendkívüli a projekt iránt, a 20 ezer példányban megjelent térképes tájékoztatóra 76 szolgáltatás, látnivaló került fel, de az online felület is folyamatosan frissül. A kiadvány magyar nyelvű, de az oldal már három nyelven nyújt tájékoztatást. A cél az volt, hogy a kutyások megtalálják azokat a helyeket – legyen az étterem, szállás, kutyastrand, turisztikai látnivaló vagy akár állatorvos –, ahová szabadon mehetnek kedvenceikkel.

A kutya és gazdája kölcsönös szeretetben kell, hogy éljen egymással Fotó: Shutterstock

Magyarországon is elindult egy pozitív folyamat: ahogy a gazdik egyre inkább ráébrednek, hogy a békés együttélés a kulcsa a felelős és kulturált kutyás viselkedés, úgy egyre több bolt, munkahely és szolgáltató lát potenciált abban, ha célközönségébe bevonja a kutyások hatalmas közösségét. Becsült adatok szerint 2 millió felelős kutyatartó él Magyarországon, ami azt jelenti, hogy minden negyedik ember megosztja az életét egy négylábúval.

A balatonföldvári kutyás strandon mutatták be május 27-én azt a térképet, ami a Balaton kutyabarát helyeit mutatja be egy kis kutyás etikával megspékelve.  A két hivatalos kutyás strandon kívül (földvári és fonyódi) 22 szálláshely, 10 borászat, 21 étterem és cukrászda, 15 turisztikai látnivaló és 10 állatorvos is látható a térképen.

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke elárulta, jelenleg körülbelül 430 kutyabarát szolgáltatás áll rendelkezésre a Balatonnál,  a kutyás kikapcsolódás lehetősége pedig körülbelül 10 ezer családot érint Magyarországon, ezért a Balaton turizmusát tekintve is egyre fontosabb a kutyabarát helyek kialakítása.

Ráadásul amíg kezdetben a szolgáltatóknak el kellett magyarázni, hogy miért érdemes nyitni a négylábúval érkezű vendégek felé, addig mostanra mind többen szeretnének csatlakozni a kutyabarát helyek listájához – tette hozzá Sziládi-Kovács Tibor, az élménykalauz és kutyabarat.hu oldal alapítója. Szerinte néhány figyelmesség is elég ahhoz, hogy a gazdik és a kedvencek jól érezzék magukat egy helyen, például itatótál vagy egy kis jutalomfalat. Az etika betartása a kutyások részéről kiemelt jelentőséggel bír, ezért azokat az alapvető elvárásokat is megfogalmazták online és nyomtatott formában is, amikre érdemes figyelni, ha kutyával indulunk nyaralni vagy étterembe.

A lényeg, hogy az együttélési szabályokat mind a kutyások, mind pedig a nem kutyások is betartsák Fotó: MTI/Komka Péter

Akár ez is tetszhet A szerző további művei