Keresse fel a Powerscourt-kerteket!

Írország legpazarabb látképe

Az írországi Wicklow megyében fekszik Eniskerry település, mindössze 20 percre az ország fővárosától, Dublintól. Itt található a National Gepgraphic magazin listája szerint a világon a 3. legtöbbet látogatott park, a Powerscourt-birtok. A francia Château de Versailles és az angol Royal Botanic Gardens at Kew (Richmond, Surrey) után következik a rangsorban a pazar ír kert.

Az olasz mintára épült Powerscourt a kertépítés csodája. Ha az ember csak megáll a kertek tetején, s a távolba mered a Cukorsüveg-hegyek irányába, akkor Írország legpazarabb képe tárul elé. A kertek teraszait Daniel Robertson tervezte még 1840-ben.

Száz munkás tizenkét évi munkája

A teraszok sorozata a főépületet köti össze a birtok aljában lévő hatalmas tóval, több mint 100 munkás tizenkét évi munkája volt szükséges ahhoz, hogy a végső látkép kialakuljon. A kastély mellett legfelső kövekkel kirakott teraszt, a sziciliai Villa Buteraihlette-t különösen megkedveltem.

A birtok egyik ékköve a tóparton álló két hatalmas szárnyas ló szobra, amelyek a vízre néznek. 1869-ben Berlinben Hugo Hagen alkotta meg ezt a két csodás szobrot, amelyek azt szimbolizálják, hogy a család tárt karokkal várta ide a birtokra a vendégeit. Természetesen egy hatalmas szökőkút is érdekessé teszi a tavat, ezt a római Piazza Barberini kútja alapján alkották meg.

Ahogy végigsétálunk a völgyben, nem kerülheti el a tekintetünket Lord Londonderry hatalmas kőből készült padja, innen csodás látvány nyílik a japánkertre. Kedvenc helye volt ez a lordnak, élvezte minden percét, amit itt töltött. Magát a japánkertet egyébként több mint 100 esztendeje, egészen pontosan 1908-ban alkották meg Powerscourt 8. vikomtja és felesége.

Tavaszi és őszi robbanás

A japánkert tavasszal a legszebb, amikor az azáleák virágoznak, s az egész környék parfümillatban úszik, s persze csodás ősszel is, amikor több színben játszanak a japán tölgyek levelei. A kertben kikövezett út vezet végig, középen egy pagoda díszeleg, halkan csobog a kis patak, amelyet csinos kis japán hidacskák ívelnek át. Különlegessége a kertnek az a sok kínai szerencsepálma, amelyeket 1830-ban hoztak Ázsiából Európába.

Nem messze, csak 5 km-re található a birtok központjától a vízesés, amely Írország legmagasabbja, 121 méterről zúdul alá a hatalmas mennyiségű víz. A Wicklow-hegyek lábánál lévő természetvédelmi terület az ország talán legszebb vidéke.

Különleges matuzsálemek

Ahogy sétálgat a látogató a környéken, hatalmas ősfák között teheti meg az útját, 200 éves tölgyek és fenyők veszik körül az embert. Még olyan különlegességek is akadnak itt, mint az Észak-Kaliforniából ismert vörösfenyő, amely 80 méternél is magasabbra megnő, s 4000 évig él.

Érdemes elidőzni itt, sétálgatni, megpihenni, s figyelni a madarak csicsergését. Kutyákat is beengednek a parkba, de természetesen pórázon kell tartani őket.

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook-boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még legalább 100 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat. Ha szeretnél fél áron hozzájutni a népszerű utazási riportkönyveimhez, akkor menj a főmenüben a Könyv rovathoz, s on-line megrendelheted bármelyik riportkönyvemet 50% engedménnyel!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei