A kánikulában is kiváló minőségű a Balaton vize

A zöldalga part menti megjelenése is kedvező ökológiai körülményekre utal

A kánikulában is kiváló maradt a Balaton vizének minősége – áll az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének jelentésében. A tájékoztatás szerint a zöldalga part menti megjelenése is kedvező ökológiai körülményekre utal, és a vízminőség javulásával egyre kisebb a valószínűsége az árvaszúnyog tömeges rajzásának.

A Balaton vizének hőmérséklete meghaladta a 25 Celsius-fokot a június végi kánikulában, miközben megőrizte kiváló minőségét. Ha a szél nem kavarta fel, fenékig átlátszó maradt a tó vize.

A jelentés kitér arra, hogy a vízben lebegő mikroszkopikus algák mennyisége messze az egészségügyi határérték alatt van, annak ötödét sem éri el, ami a Balaton vízgyűjtő területén megvalósult beruházásoknak – szennyvíztisztító berendezések, csatornarendszerek kiépítése – köszönhető. A kvaggakagyló – ami a 2000-es évek elején jelent meg a Balatonban, majd tömegesen elterjedt – évek óta zajló inváziójának a balatoni pontyok örülnek, hiszen fő táplálékukká vált a korábban megtelepedett vándorkagylóval együtt.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei