Jön a remény évada Sopronban

A remény évadaként hirdetik meg a soproni Petőfi Színház 2019–2020-as szezonját, amelynek első bemutatója októberben Lehár Ferenc A víg özvegy című nagyoperett lesz – hangzott el a leghűségesebb városban tartott tájékoztatón.

Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a teátrum 2012 óta tart tematikus évadokat bizonyos témák, kérdések, gondolatok köré csoportosítva.

– Amikor összeállítottuk a remény évadát, motivált bennünket az, hogy 2020 szeptemberében Magyarországon rendezik meg az 52. nemzetközi eucharisztikus kongresszust, s erre a találkozóra az egész világ figyel. Harmincéves jubileumához érkezik idén nyáron a Páneurópai piknik, s ez a két esemény elindított bennünk egy folyamatot, hogy az európai keresztény kultúra szellemi örökségeivel, aktuális identitáskérdéseivel, kihívásaival foglalkozzunk egyes bemutatóinkkal. Azért, hogy a múltban kapaszkodót találva viszonyúljunk a jövőhöz. Mindemellett harmadik célként a műfaji sokszínűség, az általunk képviselt szakmai minőség, az igényes szórakoztatás megtartása mellett továbbra is szeretnénk, ha a nézők intellektuális tétként, élményként élnék meg az előadásainkat, a színházba járást. Ezért is választottuk mottónknak, hogy a kultúra szellem levegője – hangsúlyozta Pataki András.

A következő évadot A víg özvegy című nagyoperettel nyitják Zsadon Andrea rendezésében. Ezt a produkciót nyáron németül játsszák a fertőrákosi barlangszínházban. Őszi premierként a felnőtt bérletben tekintheti meg a közönség Henrik Ibsen Peer Gynt című drámai költeményét. Zenta, 1697 címmel új magyar rockopera született tavaly, a vajdasági ősbemutató után Sopronban is látható az új évadban az előadás. A főbb szerepekben Vastag Tamás, Stéphanie Schlesser, Szomor György, Békefi Viktória, Savanyu Gergely, Nagy Gábor, Horányi László és Kósa Zsolt látható.

Szarka Gyula Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész, a Ghymes együttes alapító tagja és Szálinger Balázs József Attila-díjas költő művét Pataki András rendező állította színpadra az elmúlt év nyarán Zentán, ahol csaknem kétezren nézték a csarnokban a darabot, amely negyedórás felállva tartó ünneplést hozott a stábnak. Akik nem fértek be, azok kivetítőn a főtéren nézték a premiert, megközelítőleg négyszázan tapsoltak az alkotóknak. A mű nyári magyarországi ősbemutatója Esztergomban a bazilika előtt lesz augusztusban.

Márai Sándor A gyertyák csonkig ének című színpadi játékában Szilágyi Tibor Kossuth-díjas színművész, valamint Szélyes Ferenc Jászai Mari-díjas erdélyi magyar színművész játsszák a főszerepet. Ez stúdiószínpadi produkcióként kerül be a bérletbe. A világ talán leghíresebb siraloménekéből készült himnusz, a Stabat Mater, erre az alkotásra készít fúziós elemeket előtérbe helyezve koreográfiát Demcsák Ottó, a Sopron Balett következő évadbeli bemutatójaként. A produkció érdekessége lesz, hogy a tervek szerint a második részben Alekszej Batrakov klasszikus stílusban az ortodoxia oldaláról csatlakozik ehhez a témához egy történettel. A tavaszi felnőtt színházi premier áprilisban Kocsák Tibor, Miklós Tibor, Baróthy Péter és Kemény Gábor alkotása, a Kiálts a szeretetért! című musical lesz. A történet kalkuttai Szent Teréz életét mutatja be Radó Denise rendezésében.

Pataki András bejelentette, hogy a két évvel ezelőtt elindult Progress Sopron Nemzetközi Alternatív és Amatőr Színházi Fesztivált idén szeptember 21. és 26. között rendezik meg. A program rövidesen összeáll, jelenleg a produkciókat válogatják. Ezt a rendezvénysorozatot több kiegészítőeseménnyel teszik színessé és vonzóvá. Így meghívták az Újvidéki Színház Danilo Kiš művéből készült Borisz Davidovics síremléke című előadását, amely számtalan hazai és külföldi sikert ér el, díjazták a Pécsi Országos Színházi Találkozón is. A Progress úgynevezett offprogramjában tekinthető meg a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházból érkező Zelei Miklós művéből készült Zoltán újratemetve című színmű Vidnyánszky Attila rendezésében. Ez a darab látható volt a budapesti Nemzeti Színházban is.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei