Indul a szezon! Feltárjuk a piac összes titkát

A kora nyárral együtt végre beköszöntött a piaci szezon talán legizgalmasabb szakasza. Most már tényleg minden tavaszi zöldséget be lehet szerezni, és lassan-lassan a nyár első hírnökei kezdenek felbukkanni. Csakúgy roskadoznak a termelők asztali az ínycsiklandó finomságoktól, nézzük hát melyik szezonális harapnivalót miért érdemes elfogyasztani.

Mindenki nagy kedvence a „szedd magad” akciók sztárja, az eper. A piroskás gyümölcs azonban amellett, hogy ellenállhatatlanul finom, roppant egészséges is. C- és K-vitamint, rengeteg rostot, folsavat, mangánt és káliumot tartalmaz. Nagy mennyiségben találhatók benne flavonoidok, ennek köszönhető a gyümölcs élénk piros színe is.
A történelem folyamán számos esetben használták gyógyászati célokra, az emésztést segítendő, illetve fogfehérítésre és bőrirritáció ellen. A rost- és fruktóztartalma segít kordában tartani a vércukorszintet az emésztés lelassításával, a rost emellett telítettség érzetet is kelt. Leveleit nyersen és főzve is fogyaszthatjuk, de még teát is készíthetünk belőlük. Élénk színét a nagy mennyiségű antocianidinnek nevezett antioxidánsnak köszönheti, ami véd a gyulladások, a rák és a szívbetegségektől.

Furcsa lény a piacon a rebarbara

Néhány éve még csodálkozva tanulmányoztuk a piacon, azonban ma már Magyarországon sem számít kuriózumnak a rebarbara. A szokatlan kinézetű növényt többnyire zöldségként tartják számon, az USA-ban ellenben a gyümölcsök közé sorolják, mivel a konyhában leginkább aképp funkcionál, többnyire desszertekben vagy édes ételekben használják. A rebarbara pozitív hatásai közé tartozik, hogy javítja az emésztést, az anyagcserét, a keringést és a bőr egészségi állapotát, segíti a fogyást és az Alzheimer-kór, illetve a rák megelőzését, emellett pedig védelmet nyújt különböző a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

Mire jó a málnaolaj?

A vitaminokban, antioxidánsokban és rostban gazdag málna ízletes és egyúttal egészséges gyümölcs. Magas koncentrátumban tartalmaz ellagsavat, ami egy olyan bogyós gyümölcsökben és magokban található anyag, melynek sejtburjánzás elleni hatása van: gátolja bizonyos rákkeltő anyagok miatt kialakult daganatok növekedését. A málnaolaj napvédő tulajdonságokkal is bír, védi a bőrt az öregedés folyamán, sőt még a súlyvesztésben is segít. Azzal, hogy az immunrendszerre is jótékonyan hat, a málna úgy általában javítja egészségi állapotunkat. Még szerencse, hogy ilyen könnyű hozzáférni! Nyersen, süteményben vagy egy hűsítő nyári italban egyaránt kiváló.

Cseresznyével a nyugodt álmokért

A cseresznye egyik legérdekesebb egészségügyi hatása a benne található antioxidánsok egyedi keverékének köszönhető. Az antocianin, ami a gyümölcs mélybordó, már-már feketébe hajló színét adja, gyulladáscsökkentő, még olyan problémák esetén is, mint a köszvény, az ízületi gyulladás vagy a sportsérülések következtében kialakuló izomfájdalom. Emellett a cserkóban melatonin is található, ami nyugtatja az idegrendszert, az agyi neuronokat, enyhít az ingerlékenység, álmatlanság okozta problémákon és a fejfájáson, sőt segít az alvási szokások rendszerezésében. A rostokkal és C-vitaminnal teli gyümölcs segít az Alzheimer-kór és a rák megelőzésében. A benne található kálium jót tesz a szívnek és a vérnyomásnak, vas, cink, réz és mangán is akad a cseriben, azonban csak mértékkel érdemes fogyasztani, mert fruktóztartalma is igen magas.

Borsóval az erős csontokért

A babfélékhez képest a zöldborsó kifejezetten kevés kalóriát tartalmaz és még zsírból a jobb fajta található benne (HDL). A zöldség másik jó tulajdonsága, hogy egészséges mennyiségű rostot tartalmaz, gazdag B-vitaminban, ezen belül a sejten belüli DNS-szintézishez szükséges folsavban is, aminek fontos szerepe van annak megelőzésében, hogy az újszülöttek nyitott gerinccel szülessenek. Emellett bővelkedik C-vitaminban is, ami ellenállóbbá teszi a szervezetünket a betegségekkel szemben. A borsó gazdag forrása a kalciumnak, vasnak, réznek, cinknek, mangánnak és az A-vitaminnak. Segít a koleszterinszint kordában tartásában, az erős csontok kialakulásában, csontritkulás megelőzésében és megakadályozza az idegsejtek károsodását az agyban, ezzel segít az Alzheimer megelőzésében. A zöld bogyó emellett csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét és segíti a vércukorszint kordában tartását.

Popeye nyomdokában

Popeye-nek köszönhetően már gyerekkorunk óta tudjuk, érdemes spenótot enni. Bár nem leszünk tőle szupererősek, az energiaszintünk helyreállítására és a vér minőségének javítására kiválóan alkalmas. Jótékony hatásának egyik fő oka, hogy vasban igen gazdag. A vas központi szerepet játszik a vörösvérsejtek működésében, melyek az oxigénszállítást végzik a testben, illetve az energiatermelésben és a DNS-szintézisben is. A spenót kiváló forrása a K-vitaminnak, az A-vitaminnak, a C-vitaminnak és a folsavnak, valamint a mangánnak, magnéziumnak és B2-vitaminnak is. A K-vitamin a csontok egészségének megőrzéséhez szükséges, ráadásul nehéz K-vitaminban gazdagabb zöldséget találni, mint a spenót.

Fotó: Shutterstock

Akár ez is tetszhet A szerző további művei