Huszáros könyvbemutató a múzeumban

Tóth Ferenc történész, az MTA Történettudományi Intézete tudományos tanácsadójának Magyar huszárok francia földön című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum dísztermébe 2018. március 21-én, szerdán 17 órakor.

A szerzővel a sárvári állandó huszárkiállítás kurátora, Takács Zoltán Bálint beszélget. A kötetben olvasható tanulmányok bemutatják azt a folyamatot, melynek eredményeképpen a 18. században a magyar huszárok új hazára leltek Franciaországban. A Rákóczi-szabadságharc után tömegesen jelentek meg francia földön a katonai ismeretekkel felvértezett kurucok, akiket szívesen láttak. Szükség volt ugyanis tudásukra a Habsburg-hadsereggel folytatott küzdelmeikben. Sorra alakultak a francia huszárezredek, melyek állományát a francia forradalom időszakáig többségükben magyar származásúak tették ki. Nemcsak egyenruhájuk, felszerelésük őrizte magyar eredetüket, hanem a katonák is ragaszkodtak magyar szokásaikhoz. A huszárok azonban nemcsak a csatatereken tűntek ki, hanem többen közülük diplomáciai szolgálatba léptek, vagy katonai feladataik közt időt szakítottak nyelvészeti tanulmányokra, sőt bekapcsolódtak a megszülető irodalomtudományi életbe is.

Tóth Ferenc magyar és francia nyelvű tanulmánykötetében a Franciaországban élő, ott új hazára talált huszárok történetét követi nyomon a 18. század elejétől a következő évszázad első évtizedéig. A Nádasdy Ferenc Múzeum rendezvényére a belépés díjtalan.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei