Három mítosz arról, hogy szabad-e üres gyomorral futni, vagy ez rossz ötlet

Tilos vagy éppenséggel ajánlott üres gyomorral edzeni? Igen vagy nem? Rengeteg vélemény kering a témában. Bemutatunk három mítoszt, és megmutatjuk az igazat mögöttük.

1. Az üres gyomor izomvesztéshez vezet

Az általános vélemény az edzőtermekben, hogy a reggeli nélkül végzett erősítés izomveszteséghez vezet. De ne aggódjon, az izmok nem fognak azonnal eltűnni. Gyakran tévesen feltételezik, hogy reggeli étkezés nélkül a szervezetből már hiányoznak a szükséges szénhidrátok és a glükóz (cukor). Ezért a test kénytelen lebontani az izomfehérjét, hogy megkapja az általa igényelt energiát. Más szavakkal a szervezet elveszíti az izmot. De ez nem pontosan így történik: a szervezet a glükózt glikogén formájában tárolja (a cukor tárolt formája) a májban és az izmokban. Az éjszaka folyamán a test inzulinszintje (amely segíti a sejteket a cukor elnyelésében és gátolja a zsírvesztést), és a májglikogén csökken. De a test még mindig az izom glikogént tárolja. Tehát ha elkezdi a reggeli futást, a test valóban az izmokban tárolt glikogén energiáját kapja meg.

Fotó: Shutterstock
Üresen vagy teli hassal? Ez ott a kérdés!     Fotó: Shutterstock

De ahogy az edzés folytatódik, a glikogén – egyszerűbben: a szénhidrátok – az izmokból gyakorlatilag kiürülnek. Ezért a szervezetnek más energiát kell találnia, és egyre inkább a szabad zsírsavak révén jut üzemanyaghoz. Ha ebben az állapotban növeli az edzés intenzitását, akkor a szervezet a glikogén hiányának pótlása és a zsírok elégtelen energiaellátásának biztosítása érdekében a fehérjék (vagyis az aminosavak) lebontásával szerzi meg a szükséges energiát. Ilyenkor tehát valóban kockáztatja az egyébként nehezen felépített izom elvesztését. Azonban a legtöbb futó, kondizó eddigre már abbahagyta edzését. A glikogén tömeges hiánya általában olyan tünetekkel jár, mint a szédülés, gyengeség és fáradtság.

2. Az üres gyomor a legjobb módja a fogyásnak

Az üres gyomor a zsírégetés és a fogyás legjobb módja. Ha ezt helyes módon teszi, akkor arra kényszerítheti a szervezetet, hogy egyre több energiát nyerjen a szabad zsírsavaktól. De nem ez a döntő tényező a fogyásban. A zsírégetés által termelt energia aránya magas, de a teljes kalóriafelhasználás viszonylag alacsony. Nagy intenzitású tréning közben a zsírégetés által előállított energia mennyisége lényegesen alacsonyabb. A szervezet egységet képez: a súlycsökkenéshez totál egyszerű út vezet. Akkor veszít súlyt az ember, ha a nap végére több kalóriát éget el, mint amennyit elfogyaszt.

Családunkkal együtt is futhatunk    Fotó: MTI/Komka Péter
3. Az üres gyomor növeli a kitartást

Az üres gyomorral végzett edzés nem jó ötlet azoknak a szabadidős sportolóknak, akik javítani szeretnének teljesítményükön. A hivatásos vagy profi sportolókra vonatkozó tudományos kutatások kimutatták, hogy a szisztematikusan kiürített glikogén tárolókkal rendelkező versenyzők esetén speciális edzésekkel nagyon pozitív hatások érhetők el. Ezáltal a szervezet optimalizálja és meggátolja a zsíranyagcserét. A szervezet megtanulja hosszabb ideig tárolni az izmokban őrzött glikogént. Csakhogy fontos megjegyezni, hogy a korábban kiürített glikogén tárolók rendszeres terhelése hátrányosan befolyásolhatja egészséget. Vagyis amatőröknek, lakossági sportolóknak ez nem ajánlott.

A mi ajánlatunk
  • a fittségi szinttől függően az edzésnek 40 és 60 perc között tartsanak;
  • alacsony intenzitással terhelje szervezetét;
  • futás előtt igyon egy pohár vizet;
  • kerülje edzés előtt a nehéz ételeket.

    Szabadidő
    vel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei