Hajdúszoboszló télen is remek ötlet

Hajdúszoboszló az új évben is kiváló gyógy- és wellness-szolgáltatásokat, helyi és térségi programokat kínál.

Az évi végi ünnepeket követően mindenkinek szüksége van relaxálásra, feltöltődésre, ezt kínálja a csendes alföldi kisváros Európa legnagyobb fürdőkomplexumával. Hajdúszoboszlón az itt töltött napok alatt olyan élmények várnak, melyek az év első időszakában pozitív energiával töltenek fel és így az ünnepi időszaktól mentes január is emlékezetes marad. Pihenjen Hajdúszoboszlón az év első napjaiban, hogy feltöltődve, megújulva kezdhesse az új évet.

A téli időjárással együtt az ízületi panaszok is felerősödnek. A hazai lakosság legalább 20–25 százaléka küzd arthrosisszal, azaz ízületi kopás okozta panaszokkal. Igaz, az érintettek többnyire az 50 év feletti korosztályba tartoznak. Az évek során az ízületekben lévő porcok vérellátása mérséklődik, ezáltal csökken a porcréteg vastagsága.

Mit tehet az, akinél a túlsúly miatt kopnak a porcok az ízületekben?

Számukra az első lépés, hogy megszabaduljanak a többletsúlytól. Így tudják ugyanis valamelyest tehermentesíteni az ízületeket. Persze ez sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Hiszen ha plusz teherrel edzünk, tovább terheljük a mozgásszerveket. Ami megint csak árthat az ízületeknek. Vagyis mielőtt aktívan sportolni kezdenénk, kérjük ki a kezelőorvosunk tanácsát. Ő egyébként valószínűleg olyan mozgásformát fog ajánlani, ami kíméletes az ízületekhez, de mégis erősíti azokat, és még a fogyásban is segít.

Mondjuk a nordic walkingozást, ami egy olyan aktivitás, ami közben gyakorlatilag mindenünket átmozgatjuk, mégsem terheljük a mozgásszerveket. De hasonló eredményt hozhat az úszás is, illetve minden vízben végzett mozgás. Mondjuk az aquabike vagy az aquafitnesz. Ez utóbbiakat azért ajánlják, mert a vízben nem nehezedik akkora nyomás az ízületekre, mint a szárazföldön. Így azok átmozgatása is sokkal hatékonyabb.

A gyógyvizes fürdőzés is nagyon sokat segíthet a panaszok kezelésében. A hő már önmagában jó hatással van az ízületekre, az azokat körülvevő izmokra, inakra. Teljesen ellazítja azokat. De ha megfelelő gyógyvizet választunk, az abban lévő ásványi anyagok is kifejtik a hatásukat. A hajdúszoboszlói jódos, brómos, konyhasós víz például kiváló az idült mozgásszervi betegségek esetén a kopásos, degeneratív betegségek kezelésére.

Ha kezelésre szorul a porckopás okozta ízületi problémánk, számoljunk a gyógyfürdők kínálta lehetőségekkel!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei