Gyógyítás holisztikus szemlélettel

,,Az ember legjobb orvosa önmaga” – ezzel a régi kínai közmondással üzen az idősebb korosztálynak és ad hozzá muníciót is dr. Chen Zhen, a Közép- és Kelet-Európai Hagyományos Kínai Orvosi Egyesület elnöke. Az idén 9. alkalommal meghirdetett 50+ Nyugdíjas Expón Kínából érkezett orvoscsapattal személyesen segít majd megismerni, hogyan támaszkodhat ez a korosztály a keleti gyógyászatra, és megérteni, hogy a panaszokat együtt, a teljes testet figyelve kell kezelni.

Éjszakai lábgörcs, folyamatos fejfájás, ugráló vérnyomás, alvászavar, szédülés, ízületi fájdalmak – elképesztő mennyiségű panasz. Háziorvosi vizitek, megannyi beutaló, szakrendelőkben töltött órák és az eredmény sokszor semmi… Leggyakoribb panasz a magas vérnyomás és a koleszterinszint, gyakoriak a reumatológiai megbetegedések, a szív- és érrendszeri, valamint a túlsúly okozta problémák.

A kínai orvoslásban az a legjobb orvos, akinek a páciense nem beteg

A szervezetben minden mindennel összefügg

A helyzet változtatásért, vagy inkább azonnali segítségért kiált! Dr. Chen kutató, a hazai kínai gyógyítás egyik úttörője, keleti és nyugati orvosi diplomával egyaránt rendelkező orvos azt vallja: alapvető a holisztikus szemlélet, mert a szervezetben minden mindennel összefügg.

– A kínai orvoslásban az a legjobb orvos, akinek a páciense nem beteg, mert megtanítja az egészsége megőrzésére. A kínai gyógyászat ugyanis az „egészség” és a „betegség” mellett számontartja a kettő közötti átmeneti, modern eszközökkel nem kimutatható, „még nem beteg, de már nem egészséges” állapotot is, amelyet fáradtság, levertség, ingerlékenység, rossz közérzet jellemez. Ekkor a helyes táplálkozással, egészséges életmóddal és étrendi kiegészítők segítségével helyreállítható a normális egészségállapot” – mondja dr. Chen, aki a nyugati és a keleti orvosi és természetgyógyászi ismereteit ötvözi.

Figyeljünk a vesénkre!  

– A hagyományos kínai orvoslás szerint az öregedés és a korai halandóság egyik legfőbb oka a vese energiájának kimerülése. A vese energiája harmincéves korunkig abból táplálkozik, amit szüleinktől kaptunk, de harmincéves kor után már pótlásra szorul. A vese és funkcionális területe a szervezet energiájának legfőbb forrása. A vesemeridián felelős a csontok fejlődéséért, a csontvelőképződésért, a szexuális tevékenységért és a nehéz munkavégzésért, a hormontermelésért, a széklet- és a vizeletkiválasztásért. A vese erőnléte kimutatható a haj, a memória és az egész test általános állapotában. Így ennek gyengesége számos súlyos problémát okozhat: csontritkulást, a végtagok gyengeségét, sarokfájást, a hormonok rendellenességét, szabálytalan menstruációt, korai menopauzát és méhcisztát, impotenciát, korai magömlést, a vizelet-visszatartásra való képtelenséget, hajhullást, az emlékezet gyengülését, szédülést és akár a fülzúgást is. A meggyengült vese és a szív közötti kapcsolat hiánya magas vérnyomáshoz és cukorbetegséghez, a gyenge vese yinhiánya pedig magas zsírszinthez és elhízáshoz vezet – sorolja a szakember a minden idős ember számára nagyon is ismert panaszokat.

Az energiarendszer harmonizálásával, az immunrendszer erősítésével elkerülhető, megelőzhető a betegségek kialakulása

Alternatív módszerek

A sokéves gyógyszerszedés eredményeképpen zavar keletkezik a gyomorban, már megszokja a szervezet az addig szedett gyógyszereket és nem hatnak kellőképpen. Ilyenkor célszerű másik, alternatív módszert is bevetni az adott probléma kezelésébe, ebben fontos a modern technika, hagyományos módszerek, gyógynövények és gyógyszerek együttes használata. Időskorban az életminőség javítása nagyon fontos, ennek része a jó minőségű alvás, a gyomor, a lép és a bélrendszer javítása, az emésztés, a székrekedés „orvoslása”. Mindehhez pedig segítsük aktivizálni a belső védekezőrendszerünk energiáját, összhangba hozni egymással a különböző szervek működését. Az energiarendszer harmonizálásával, az immunrendszer erősítésével elkerülhető, megelőzhető a betegségek kialakulása, ami sokkal könnyebb, mint a már felborult egyensúly helyreállítása – magyarázza dr. Chen.

A kínai orvoslás három alapvető elve: a szerveket megfelelő alapanyaggal, gyógynövényekkel és táplálékkal aktivizálni, koordinálni az energiacsatornákat, meridiánokat, eltávolítani a szervezetből a salak- és a mérgezőanyagokat.

Mire kell ügyelnie az idős korosztálynak?

– Lelki egészség: törekedni a boldog életre, ennek egyik eleme a gyakori, társaságban töltött idő és a türelem. Nem szabad sokat „agyalni” dolgokon.

– A gyomor, a lép és a bélrendszer javítása, az emésztés, a székrekedés „orvoslása”.

– Sok meleg, frissen főzött étel, kevés hideg étel, kevés füstölt és sós hús.

– Alapos rágás, lassú evés.

– Könnyű húsok fogyasztása, kevés olyan hús (például vörös húsok) kerüljön az étrendbe, amelyek növelik a vér húgysavszintjét.

– Kevés olaj használata, sok folyékony étel (leves, főzelék stb.), pépes ételek, püré, rizskása fogyasztása.

Miért fontos a leves?

A hagyományos kínai orvoslásban (TCM) az immunerősítés egyik fontos eszköze a megfelelő fehérjebevitel, például jó minőségű fehérjéket tartalmazó alapanyagokból készült levesek – így tyúkhúsleves, marhalábszárból készült húsleves, halleves – fogyasztása. A levesek még gazdagabbá tehetők a shiitakegomba, a gyömbér vagy a hagyma felhasználásával. Javasolt hosszú ideig főzni a levest, hiszen ennek köszönhetően az értékes proteinek és aminosavak nagyobb mennyiségben oldódnak ki.

A nyugdíjas korú nők 95 százaléka küzd valamilyen betegséggel, több mint fele pedig halmozottan szenved ezektől – derült ki a Dr. Chen Patika kutatásából

A Dr. Chen Patika felmérése

Jelenleg a nyugdíjas nők negyede fordul keleti orvoslást folytató szakemberhez – derült ki a Dr. Chen Patika felméréséből.

Ma Európában az egyik legalacsonyabb az átlagos várható életkor Magyarországon, ráadásul az egészségükkel a magyar nyugdíjasok a bolgárok után a második legelégedetlenebbek: a 75 évnél idősebbek mindössze 7,8 százaléka értékeli jónak az egészségi állapotát. Pedig a magyar nyugdíjasok egészségügyi célú kiadásai európai szinten kiemelkedően magasak! A nyugdíjas korú nők 95 százaléka küzd valamilyen betegséggel, több mint fele pedig halmozottan szenved ezektől – derült ki a Dr. Chen Patika kutatásából. A válaszadó nyugdíjas nők csaknem háromnegyede betegség esetén orvoshoz megy, a válaszadók ötöde ugyanakkor semmilyen orvosi segítséget nem kér, 10 százalék azok aránya, akik keleti és nyugati gyógymódot is igénybe vesznek gyógyulásuk érdekében. A megkérdezetteknél a mellékhatásoktól való félelem és az alternatív gyógymódok iránti igény között erős kapcsolat áll fenn, hiszen az idős nők jelentős hányada inkább gyógyhatású készítményeket fogyasztana a betegségek, illetve a tünetek kezelésére. A nyugdíjas nők 58 százaléka iszik teát, teakeveréket, míg vitaminokat és ásványi anyagokat a válaszadók mintegy fele, gyógyhatású készítményeket, étrend-kiegészítőket pedig a negyede fogyaszt rendszeresen.

Nyugdíjas témával kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: nyugdíjas

Akár ez is tetszhet A szerző további művei