A Gyilkos-tó és a Békás-szoros a legkedveltebb erdélyi csoda

Mindig érdekesek a szavazások. Bármilyen témáról is legyen szó. A Transindex.ro erdélyi portál és a goTransylvania telefonos turisztikai alkalmazás fejlesztője nemrégiben megszavaztatta Erdély csodáit. Arra volt kíváncsi, hogy az emberek minként értékelik környezetük látványosságait.

A Gyilkos-tó és a szomszédságában levő Békás-szoros kapta a legtöbb szavazatot azon a szavazáson, amelyen Erdély hét csodáját keresték. Szerinted ez így rendben van? Szerintem igen! Én jártam ott, megnéztem mindkét helyszínt, s elképesztő élményt nyújtott számomra.

A szavazás résztvevői a kezdeményezés honlapján, illetve telefonkészülékeken a goTransylvania útikalauz-alkalmazás keretében 34-es listáról választhatták ki az erdélyi nevezetességeket. Ezeket – a szervezők felkérésére – erdélyi szakértők, szakmai szervezetek és közéleti személyiségek ajánlották.

Békás-szoros

A több mint húszezer leadott szavazat szerint tehát a Gyilkos-tó és a Békás-szoros a legkedveltebb erdélyi csoda, melyet a Szent Anna-tó és a Tordai-hasadék követ népszerűségben. A hét csoda közé a Székelykő, a székelyföldi borvizek és mofetták, a csíksomlyói Mária-szobor és a szovátai Medve-tó került be még.

Csíksomlyói Mária-szobor

Elképesztő látványosságok ezek. Megérdemlik a dicséretet. Mindenkinek látnia kellene valamennyit. Szerintem sokak bakancslistáján szerepelnek egyébként ezek a felsorolt csodák.

Tordai-hasadék

Az ajánlott erdélyi nevezetességek között a természeti látnivalók mellett az épített örökség remekművei (köztük a kolozsvári Bánffy-palota, a székelyderzsi erődtemplom és Vajdahunyad vára), az élővilág ritkaságai (például a mocsári kockásliliom és a békászó sas), ételkülönlegességek (így a szilágysági pálinka és a tordai pecsenye) vagy fontos történelmi események – mint amilyen például a vallásszabadságot a világon elsőként meghirdető 1568-as tordai országgyűlés – is szerepeltek.

A szavazók több mint 80 olyan erdélyi csodát is ajánlottak, amely nem szerepelt az eredeti 34-es kínálatban. Ezek közül a nagybányai művésztelepet javasolták a legtöbben. S milyen igazuk van!

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook-boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még legalább 100 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat. Ha szeretnél fél áron hozzájutni a népszerű utazási riportkönyveimhez, akkor menj a főmenüben a Könyv rovathoz, s on-line megrendelheted bármelyik riportkönyvemet 50% engedménnyel!

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik bannerhirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei