Film egy igazi menedékről

A kétszeres Oscar-jelölt Jessica Chastain a főszereplője a Menedék (The Zookeeper’s Wife) című filmnek. Egy egyszerű lengyel családanyát alakít, Antonina Żabińskát, aki több száz ember életét mentette meg a második világháború alatt.

Jessica Chastain alakította zoológus annak idején több száz embernek és rengeteg állatnak is megmentette az életét a varsói gettóban. (MTI/AP/Anne Marie Fox/Focus Features)

Az 1939-es Lengyelországban járunk, itt él Antonina Żabińska és férje, dr. Jan Żabiński (Johan Heldenbergh). Odavannak egymásért, mindenben számíthatnak a másikra, emberileg és szakmailag egyaránt. A varsói állatkert virágzik irányításuk alatt. Antonina minden erejét megfeszítve gondoskodik a családjáról és a rájuk bízott állatokról, s az intézmény kapui mindennap barátságosan tárulnak fel a látogatók előtt.

Jessica Chastain amerikai színésznõ és Johan Heldenbergh belga színész az 1939-ben Lengyelországban játszódó életrajzi dráma, a Menedék (The Zookeeper’s Wife) címû filmje egyik jelenetében (MTI/AP/Anne Marie Fox/Focus Features)

Aztán a németek elözönlik az országot, és be kell zárni az állatkertet, miután súlyos károkat szenvedett. A házaspár döbbenten konstatálja, hogy innentől kezdve a Harmadik Birodalom állattani biztosa, Lutz Heck – az Arany Glóbuszra jelölt Daniel Brühl alakítja – fennhatósága alá tartoznak. Heck újfajta tenyésztési programot képzel el az állatkert gondozottjai számára a nácik fajnemesítési mániája jegyében.

Jessica Chastain amerikai színésznő az 1939-ben Lengyelországban játszódó életrajzi dráma főszereplője. (MTI/AP/Anne Marie Fox/Focus Features)

Antonina és Jan a maguk módján vágnak vissza, és kapcsolatba lépnek az ellenállással. Ráébrednek, hogy az állatkert elhagyott ketrecei és föld alatti alagútjai, amelyeket eredetileg az állatok számára hoztak létre, most emberek megmentésére szolgálhatnak. Hozzálátnak a varsói gettó lakóinak kicsempészéséhez és elrejtéséhez, amivel Antonina nagy veszélynek teszi ki önmagát és gyermekeit.

Bemutató dátuma: 2017. március 30. (Forgalmazó: UIP–Duna Film)

Kultúrával kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: kultúrkaland

Akár ez is tetszhet A szerző további művei