Ezért nem tud elaludni este, majd felkelni reggel

Egy génmutáció a felelős azért, ha valakire csak későn jön rá az álmosság este, reggel pedig gondjai vannak a felkeléssel.

Amerikai és török kutatók szerint a CRY1 gén egyik variánsa megbolygatja az ember biológiai óráját, az úgynevezett cirkadián ritmust, amely meghatározza, hogy valaki mikor érzi magát fáradtnak esténként és mikor áll készen az ébredésre reggel.

Későbbre tolódik a lefekvési idő

A Cell című amerikai szaklap aktuális számában közölt eredmények szerint a génvariáció hordozóinál nagyjából 2–2,5 órával tolódik későbbre az esti lefekvés ideje, mint a variánst nem hordozó embereknél.

Egy egészséges cirkadián ritmus esetén a gének egy része fel- és lekapcsolódik 24 óra leforgása alatt, miközben a CRY1 által kódolt fehérje elnyomja ezeknek a géneknek egy részét a periódusidő bizonyos szakaszaiban.

Az elsőként egy amerikai páciensnél azonosított mutáció hatására azonban a CRY1 által kódolt fehérje a szokásosnál jóval aktívabban viselkedik és hosszabb ideig hagy lekapcsolva bizonyos géneket, aminek következtében nagyjából fél órával, vagy több idővel meghosszabbodik a napi ritmus.

A Rockefeller Egyetemen dolgozó Michael Young és kollégái az érintett páciens családtagjainak egy részét is bevonták a vizsgálatukba és ötüknél azonosították a CRY1 mutációját. Mindegyikük tartósan fennálló alvási problémákkal küzdött.

Megerősítették

A kutatók ezután az ankarai Bilkent Egyetem szakembereivel együttműködve elemezték hat, egymással rokonságban nem álló törökországi család tagjainak alvási szokásait. A kutatóknak 38 résztvevőnél sikerült megerősíteniük, hogy a mutáció jelenléte alvási zavarral járt együtt, míg az érintett személyek mutációt nem hordozó rokonai nem küzdöttek alvási problémákkal.

Végül a CRY1 mutációkra vonatkozó nagyobb genetikai adatbázis átfésülése után a kutatók arra jutottak, hogy a nem Finnországból származó európai felmenőkkel rendelkező emberek közül minden 75.-nek a szervezetében megtalálható a mutáció.

Fotó: Shutterstock (képünkön egy fantasztikus pamatos füleskuvik)

Akár ez is tetszhet A szerző további művei