Éljünk rugalmasan!

Az évek múlásával egyre gyakrabban fájnak az ízületeink, recsegnek-ropognak a csontjaink, nyilall a derekunk, zsibbad a lábunk. Jólesik a gyógyfürdőben felmelegíteni tagjainkat, gyógytornával megmozgatni ízületeinket, csontjainkat. Ha így érzünk, akkor reumásak vagyunk. A reuma egyik ellenszere a napi félórás testmozgás. Ugyanakkor ízületeink rugalmassága nagymértékben összefügg lelki rugalmasságunkkal is. Ha meg tudjuk tartani a „rugalmasság” és a „keménység” kényes egyensúlyát, nem kell tartanunk ízületi elváltozásoktól – vélekednek a szakemberek.

Magyarország felnőtt lakosságának csaknem 80 százaléka szenved valamilyen ízületi fájdalomtól, azaz reumás. Az ülőmunkát végzőknél gyakori ez a betegség. Akik kerékpárral járnak dolgozni, vagy edzésképpen ülnek a nyeregbe, azok megelőző terápiát folytatnak, még ha nem is tudnak róla. Ugyanis a reuma természetes gyógymódja a testmozgás, azon belül különösen a kerékpározás és az úszás. A lépcsőzéssel kopnak a térd és a csípő ízületei. A kopást gyorsítja, ha túlsúlyos a páciens, és nagy súlyt cipel. A fájdalom mellett be is gyulladhatnak az ízületei. Különösen reggel fáj, azaz be van rozsdásodva, mondjuk városiasan, s csak az esti pihenéskor csökken a fájdalom. Aki mindig csak az egyik vállán hordja a táskáját, annál gerincferdülés és derékfájás jelentkezhet. Ha az egész derék elmeszesedik, ha fájdalom sugárzik a beteg lábába és zsibbad, az a gerinc kopását jelenti. Ezért a panaszok állandósulása esetén érdemes felkeresni a reumatológust, aki gyógyszeres vagy fizikoterápiás kezelést ír elő. Korábban gyógyíthatatlan volt a reuma, a beteg szinte mozgásképtelenül, ágyhoz kötötten, fájdalmaival élt. Ma már nemcsak a fájdalom csillapítása a cél, hanem a betegség folyamatának lelassítása, megállítása. A legfontosabb azonban a megelőzés. Sokat segít a túlsúlyos páciensnek, ha lead súlyából, naponta úszik vagy kerékpározik. A számítógépes munkát végzőknél rendkívül fontos a munkaterület megfelelő kialakítása, s emellett tanácsos óránként tíz percre felállni a gép elől, átmozgatni a testet.

A gerincbetegség is népbetegség

Először egy kis derékfájással indul, majd az egész láb zsibbad, az ok: gerincbetegség. A derékfájás a világ számos országában az egyik leggyakoribb panasz. A legtöbb gondot a helytelen testtartás okozza. Fontos, hogy megtanuljuk az úgynevezett gerinckímélő testtartást a mindennapi életben. Természetesen nem minden gerincbetegség előzhető meg, de legnagyobb részük kockázata lényegesen csökkenthető. Veleszületett vagy öröklött elváltozásokat nem lehet befolyásolni, de a sérüléseket és a további kockázati tényezőket ki lehet iktatni – magyarázta Kiss Laura gyógytornász.
Érdemes egy mindennapos gerinctornát megtanulni, majd otthon a reggeli előtt elvégezni. A gyógytorna fő célja az izomerősítés és az izomsorvadás csökkentése. Mindössze negyedórás mozgást igényel reggelente. Először melegítsünk be kar- illetve lábnyújtással! Majd földön fekve a törzs izmait erősítő (hátizmok, lapocka körüli izmok, hasizmok, fenék-csípő izmok) gyakorlatokat végezzünk! Végül egyenesen ülve, fejtetővel nyújtózzunk a plafon felé, miközben talpunkat a földhöz nyomjuk! Minden gyakorlatot lassan, koncentráltan, négyszer ismételjük el! Ezután jöhet egy úgynevezett levezető gyakorlat. Természetesen a már kialakult kopást és meszesedést nem lehet visszafordítani, de a fájdalmat meg lehet szüntetni.

A reuma egyik ellenszere a napi félórás testmozgás

Ötven felett ismét meg kell tanulni a helyes tartást

 Mindenkinek ismét meg kell tanulnia, hogy miként kell helyesen állni, ülni, feküdni, felkelni, emelni, hajolni. Egyenes háttal, behúzott hassal, emelt fővel álljon, tartós állás esetén nehezedjen felváltva egyik, majd másik lábára. A rossz testtartás mindennek az okozója. A természetes gerincgörbületek fokozódása vagy elsimulása például a gyenge hátizmok miatt alakulhat ki. Ilyenkor a gerinc álló helyzetben nincs jól megtámasztva, s ezáltal működése nem megfelelő. A fej és a nyak helyes tartásának is nagy jelentősége van, például az előre tolt fejtartás fokozza a háti görbületet, így idézi elő a rossz testtartást. Idősebb emberekben a csigolya megvékonyodhat, lelapulhat és fájdalmat okozhat önmagában is. Ez a fájdalom összetéveszthető a porckorong-károsodás okozta fájdalommal.

Az ízületi fájdalom is lehet lelki eredetű

A nők a csípő táján raktározzák el érzelmi csalódottságukat, sértődöttségüket. De az is okozhat csípőproblémát, ha nem örülünk a munkának, amit nap mint nap végzünk. Elmegyünk a jó tulajdonságaink mellett: kicsinek, kevésnek és valahol értéktelennek érezzük magunkat. Mereven ragaszkodunk ahhoz az elképzeléshez, hogy az általunk elvégzett munka értéktelen, haszontalan és ezért elmulasztjuk élvezni a sikereinket. Kiss Laura szerint a nők többsége egyébként azért is panaszkodhat csípőproblémára, mert a csípőízületben jelentkező túlterhelés hatására az ízületi porc károsodik. Ugyancsak fájdalmat okozhat, ha valaki terhesség után nem pihent eleget. Ízületeink rugalmassága nagymértékben összefügg lelki rugalmasságunkkal is. Ha meg tudjuk tartani a „rugalmasság” és a „keménység” kényes egyensúlyát, nem kell tartanunk ízületi elváltozásoktól – vélekednek a szakemberek. Ha elveszítjük a rugalmas gondolkodás, a problémamegoldás képességét, ezt előbb-utóbb az ízületeink is tükrözni fogják. A reumás ember pont ezt a lelki rugalmasságot veszíti el. Életünkben minden folyamatosan változik, így problémáinkat, gondjainkat is mindig másként kell és lehet megoldani. Vannak dolgaink, amelyeknek el kell múlniuk és vannak, amelyeknek meg kell születniük. A reumás emberből hiányzik az ehhez szükséges lazaság, hiszen tele van fájdalmakkal. Ezt kell leküzdeni a gyógyuláshoz.

Az ízületi fájdalom is lehet lelki eredetű

Gyógycipő a fájdalmakra

Akinek gyakran fáj a háta, célszerű elgondolkodnia azon, megfelelő cipőt visel-e. Egy kényelmes, jó belső kiképzésű cipő már önmagában is sokat segíthet a problémán. Ha lúdtalpas, készíttessen bőrből (ez higiéniai szempontból fontos) lúdtalpbetétet. A talp boltozatának megfelelő alátámasztása alapvető a hátgerinc megfelelő tartásához!

Érdemes betartani:

  1. A gerinc három természetes görbületének egyensúlyban tartásához mindig figyeljen a testtartásra, és szükség esetén korrigálja azt! Próbálja kerülni a görnyedt testtartást!
  2. A gerinc felesleges terhelésének elkerülése érdekében ne ugráljon, viszont rendszeresen végezzen olyan tornát, amely erősíti az úgynevezett támasztóizmokat!
  3. Emeléskor ne a hátát, derekát használja, hanem hajlítsa be a térdét és guggoljon le! Az emelendő tárgyat olyan közel tartsa a testéhez, amennyire csak lehet!
  4. Napközben rendszeresen változtassa a testhelyzetét! A hosszan tartó tevékenységeket kisebb részletekben végezze!
  5. Kemény matracon a hátán vagy az oldalán fekve aludjon!
  6. Ne akarjon felemelni még könnyű tárgyakat sem úgy, hogy közben teljesen lehajol vagy derékban elfordul! Ne cipeljen nehéz tárgyakat!
  7. Állás közben egyik lábát helyezze magasabbra! Ha előre tudja, hogy hosszan kell állnia vagy sétálnia, ne viseljen magas sarkú vagy magasított talpú cipőt!
  8. Törekedjen az ideális testsúly elérésére és mozogjon rendszeresen! A gyaloglás és az úszás rendkívül kedvező a gerincre.

Káposztás borogatás reumára

A káposztás borogatás közvetlenül a bőrön keresztül fejti ki jótékony hatását. Így nagyon hatásos a reuma esetében. A káposzta levelének a színe és szaga jelzi a méreganyagok kiválasztását a szervezetből.

Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, vászonkendő, rugalmas kötés.

A káposztát leveleire bontjuk, és a levelekből kivágjuk a vastag ereket. Majd kisimítjuk őket, hogy az erek és a levélbordák megrepedjenek, illetve a káposztában lévő nedvesség kiszivárogjon. A borogatáshoz 2–3 káposztalevelet használunk, amelyeket szorosan ráteszünk a kezelendő felületre, vászonkendővel átkötjük és a rugalmas kötéssel rögzítjük. A borogatást legjobb este elkészíteni, így egész éjszaka ki tudja fejteni jótékony hatását. Fontos, hogy legalább 10–12 órán keresztül hagyjuk a beteg testrészen.

Egészséggel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: egészség

Akár ez is tetszhet A szerző további művei