Egyedül, mobilunkat nyomkodva reggelizünk

Bár szinte mindenki szerint fontos, hogy együtt reggelizzen a család, illetve a közös étkezés jó alkalom a minőségi együtt töltött időre, a hétköznapokban a többség inkább egyedül reggelizik. Étkezés közben sokan az okostelefonjuk társaságát választják, de ott, ahol gyermek is van a családban, nagyobb az esély arra, hogy kütyüzés helyett egymásra és az ételre figyeljenek a családtagok.

A közös reggelizés jó alkalom a minőségi, együtt töltött időre, 10 felnőttből 9 egyetért ezzel a kijelentéssel. Vagyis e témában éppúgy széles körű konszenzus mutatkozik a magyar fogyasztók körében, mint a reggeli kiemelt fontosságát illetően – egyebek közt ez derül ki abból a reprezentatív, országos kutatásból, amely a Kellogg’s megbízásából készült el.

A megkérdezettek több mint fele szerencsére pozitív mintákat hoz otthonról: mintegy 60 százalék vallotta azt, hogy gyermekkorában fontos volt, hogy együtt reggelizzen a család. Ez azért lényeges, mert a kutatók megállapították, hogy inkább azok ösztönzik családtagjaikat a reggelizésre, akik maguk is a reggelizés fontosságát látták gyermekkorukban.

Szeretünk egyedül reggelizni

Hétköznaponként azonban a válaszadók fele szokott egyedül reggelizni. A magányos étkezést a legtöbben – főként a 18–29 éves korosztályba tartozó fiatal felnőttek – azzal indokolják, hogy szeretnek egyedül reggelizni. Viszonylag sokan vannak azok is, akik vagy azért költik el egyedül a nap első étkezését, mert számukra nem fontos a reggeli, vagy mert egyszerűen nincs idejük.

Az időhiány azonban valószínűleg ennél nagyobb feszültséget okoz, hiszen a megkérdezettek háromnegyede értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy fontos lenne együtt reggelizni a családdal, de sajnos nincs rá idő. Ha viszont egyszer már beértünk a munkahelyünkre és végül ott reggelizünk, ezt nem ritkán a munkatársaink társaságában tesszük.

Hétvégén persze más a helyzet, a pihenőnapokon sokkal inkább jellemző a társaságban, legfőképpen családi körben elfogyasztott reggeli és csak a megkérdezettek negyede eszik egyedül.

Mobilozunk, zenét hallgatunk

A magyar reggelizők fele végez valamilyen egyéb tevékenységet étkezés közben, amelyek közül az okostelefon vagy a tablet használata a legjellemzőbb, de sokan vannak azok is, akik zenét hallgatnak, rádióznak vagy tévéznek. Az, hogy a 18–29 évesek szeretnek a leginkább egyedül reggelizni, összefügghet azzal, hogy ez az a korosztály, ahol a mobilozás a leginkább jellemző tevékenység reggelizés közben: 10-ből 4 fiatal étkezik okostelefonnal, tablettel a kezében.

A kutatás megállapította, hogy ott, ahol a háztartásban kiskorú gyerek is él, ezek a reggelizést kísérő melléktevékenységek kevésbé gyakoriak, vagyis a gyermek jelenléte a családban növeli annak esélyét, hogy a reggeli közben egymásra és az étkezése figyeljenek a családtagok.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei