Egy amerikai elnök, aki jobbá tehette volna a világot

Száz évvel ezelőtt, 1917. május 29-én született John Fitzgerald Kennedy (JFK), a mítoszokkal felruházott amerikai elnök. 1961 és 1963 között az Egyesült Államok 35. elnöke volt, 1963. november 22-én merénylet áldozata lett.

Beszédeiből még mindig idéznek, az amerikaiak még mindig azt kérdezgetik, hogy „mi lett volna, ha…” – írja a dpa hírügynökség az évfordulóra emlékezve. Az MTI összeállítása felidézi beiktatási beszédét: „Ne azt kérdezd, hogy az állam mit tehet érted, hanem hogy te mit tehetsz az államért”, illetve Nyugat-Berlinben mondott beszédében elhangzott „Ich bin ein Berliner” mondatát, ami szállóigévé vált.

A világbéke és piros gomb

Mi mindent érhetett volna még el Kennedy? Sok amerikai még mindig nem jutott túl ezen a kérdésen – íja a dpa. Mit érhetett volna el ez a fiatal, karizmatikus vezető, ha nem lövik le 1963-ban, hivatalban eltöltött idejének ezredik napján a texasi Dallasban. Felnőtt volna az ország Kennedy víziójához? Annak az embernek az elképzeléseihez, aki a demokrácia és a világbéke mellett állt ki, miközben a világ beletörődött abba, hogy egy piros gomb megnyomása bármikor a kölcsönös nukleáris megsemmisítést jelentheti. Állampolgári jogok, tudomány, oktatás, sport, művészet – az emberek éppen olyan magasra akartak törni, mint ő?

Fort.Worth, 2017. május 26.
A John F. Kennedy Elnöki Könyvtár által 2017. május 26-án közreadott képen John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök (k) a köszöntésére megjelent emberek között a Texas állambeli Fort Worthben 1963. november 22-én. A 46 éves korában ezen a napon Dallasban meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy, az Egyesült Államok 35. elnöke 100 éve, 1917. május 29-én született a Massachusetts állambeli Brookline-ban. (MTI/EPA/Cecil Stoughton/John F. Kennedy Elnöki Könyvtár)

Különbizottságot állítottak fel a május 29-i századik születésnap megünneplésére. A rendezvények sora történelmi fotók kiállításától emlékkoncertekig terjed. Kennedy elnöki könyvtára Bostonban a néhai elnök személyes tárgyaiból rendez kiállítást, az egész országban futballmeccseket szerveznek az emlékére. Mindegyik rendezvény megpróbálja felidézni az optimizmusnak és a reménynek azt a szellemét, amely egybeesett Kennedy pályájának felívelésével és közel három évig tartó elnökségével – hangoztatják a szervezők.

Történelem fotókon

A John F. Kennedy Elnöki Könyvtár által 2017. május 26-án közreadott képen John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök és neje, Jacqueline Kennedy a Texas állambeli Dallasba érkezik 1963. november 22-én. A 46 éves korában ezen a napon a texasi városban meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy, az Egyesült Államok 35. elnöke 100 éve, 1917. május 29-én született a Massachusetts állambeli Brookline-ban. (MTI/EPA/John F. Kennedy Elnöki Könyvtár)

A washingtoni Smithsonian Múzeum 77 olyan fényképet mutat be, amelyek átfogják egész életét. A múzeum azt hangsúlyozza, hogy Kennedy karrierje egybeesett a fotózás fénykorával, s JFK-t akkor gyakrabban fényképezték, mint bármely más politikust. A kiállítás legkorábbi képe John Fitzgeraldot kétéves korában mutatja 1919-ben, amint egy Ford T-modell hágcsóján áll.

Az utolsó kép nem csak azért emelkedik ki a többségében fekete-fehér fotók tömegéből, mert színes. A türkizkék ég, a First Lady rózsaszín kosztümje, a kezében tartott rózsacsokor pirosa mindenki számára ismerős, mindenkinek eszébe juttatja, hogy mi történt 1963. november 22-én Dallasban. A kép az elnöki pár repülőtéri érkezését mutatja, órákkal korábban azelőtt, hogy eldördültek volna az Egyesült Államok 35. elnökét 46 éves korában leterítő lövések.

A tudatlanság és a dezinformáció ellen ment Dallasba

Belpolitikáját progresszivitás és nagyívű program jellemezte. Tenni akart a leszakadás ellen, szélesebb körű gondoskodást sürgetett az idős korosztály számára, legfontosabbnak azonban a faji szegregáció tényleges felszámolását tartotta. Ezen a téren leginkább öccsére, egyben igazságügyi miniszterére, Robertre hallgatott. Az amerikai űrprogram elindítása is az ő nevéhez fűződik.

Kennedy dallasi fellépését arra akarta felhasználni, hogy az oktatás jelentőségét, valamint „a vezetés képességének és a tanulásnak” az összefonódását hangsúlyozza. Kennedy el akarta ítélni „a tudatlanságot és a dezinformációt”. Amennyiben ezek nyernének teret a külpolitikában, veszélybe kerülne az Egyesült Államok biztonsága. Ha Amerika vezetését nem a tanulás és az értelem vezérelné, „azok, akik összekeverik a retorikát a realitással, a valószínűt a lehetségessel, a világ minden problémájára alkalmazható, állítólag ügyes és egyszerű megoldásaikkal megnyerhetik maguknak a közvéleményt”. Ezeken a szavakon gondolkodik el Washington több mint ötven évvel a megfogalmazásuk után, s néhány hónappal egy olyan elnökválasztás után, amelyen a „hamis hírek” (Fake News) és az egyszerű megoldások felajánlása szerepet játszott – jegyzi meg a dpa tudósítója.

A tanulás szerelmese

Ezek a szavak Amerikát arra is emlékeztetik, hogy Kennedy történelemszakosként mekkora tiszteletet vívott ki magának. A történelem szenvedély volt számára, valószínűleg egy 1937-es európai utazás óta, amelyet a Harvard elitegyetem másodéves hallgatójaként tett. Felkereste Ausztriát és Németországot, s attól kezdve tanulmányozta a világ vezetőit, Hitlert is. Szakdolgozatát a második világháború előtti hitleri politika sikertelen feltartóztatásáról írta. „Hány elnökünkről mondható el, hogy járatos a történelemben” – teszi fel a kérdést Lawrence Schiller, a washingtoni fotókiállítás egyik kurátora. A kiállítással és a beszédeit tartalmazó könyvvel azt szeretnék megmutatni, hogy „Kennedy víziója még mindig érvényes, nem csak az Egyesült Államok, de az egész világ számára. Egyes problémák, amelyekkel Kennedy birkózott, az Egyesült Államokat még most is, a 21. században is foglalkoztatják” – mondja Schiller.

Washington, 2017. május 26.
A John F. Kennedy Elnöki Könyvtár által 2017. május 26-án közreadott képen John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök kézen fogva sétál gyermekeivel, Caroline-nal (b) és Johnnal a washingtoni Fehér Házban 1963. március 28-án. A 46 éves korában, 1963. november 22-én Dallasban meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy, az Egyesült Államok 35. elnöke 100 éve, 1917. május 29-én született a Massachusetts állambeli Brookline-ban. (MTI/EPA/Cecjl Stoughton/John F. Kennedy Elnöki Könyvtár)

Kennedy századik születésnapja arra is emlékeztet, hogy az amerikaiak mennyire imádják egy elnök életének a politikai szférán kívül eső részleteit. Kennedy esetében az ír katolikus családban eltöltött gyerekkor, az álomszerű esküvő, az állandóan emlegetett nőügyek részleteit. Kennedy, mint minden idők legfiatalabb választott amerikai elnöke, az egyetlen katolikus a Fehér Házban, egyike azon kevés elnöknek, akinek kisgyerekei voltak, frissességet hozott a patinás falak közé.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei