Disznótoros Kolbászfesztivál Budapesten

2019. október 11–13-ig kerül megrendezésre hatodik alkalommal a budapesti kolbászfesztivál a Magyar Vasúttörténeti Parkban. Hagyományőrző disznóvágás-bemutatók, óriási kolbászvásár, családi programok, folklórműsorok, nosztalgia- és mulatós zenei előadások várják a látogatókat. A 10 hektáros területen rengeteg program és látványosság várja a kolbászkedvelőket 3 napon át.

A Disznótoros Kolbászfesztivál egy hétvégére a vidéket hozza el Budapestre. Három napon át tart majd az óriási kolbászvásár, ahol 250-féle háztáji kolbászból lehet vásárolni. Az ország minden pontjáról érkeznek kolbászkészítők, sőt még a határon túlról is. Ezenkívül hurka, szalonna, sonka és mindenféle disznótoros készítmény, házi sajtok, fűszerek, kürtőskalács, méz, lekvár és sok más háztáji termék lesz kapható a budapesti kolbászfesztiválon. Csupa boltban nem kapható kézműves finomságok, melyeket közvetlenül a termelőktől lehet megvásárolni. A Vasúttörténeti Park és a Víztorony Park összevont területein három kolbászutca, sajt- és fűszerutca, kézműves utca és vásártér várja a jóféle háztájira éhes pesti népeket. Ha tele a has, akkor jöhet az ital! A Disznótoros Kolbászfesztiválon pálinkafőzdék, sörfőzdék és borászatok itatják majd kiváló minőségű italaikat. A hagyományőrző disznóvágás-bemutatókon régimódi stílusban mutatjuk be ezt a szép Kárpát-medencei hagyományt. A disznóvágás-bemutatókon meg lehet majd kóstolni a szervező szúrópálinkáját is.

A Disznótoros Kolbászfesztiválon kiemelt szempont a kolbász minősége! (Ez nem a szójás kolbászok fesztiválja!) A budapesti kolbászfesztiválon ételminőség-ellenőr végez munkát, aki az étel minőségén kívül a maximalizált árak betartását is folyamatosan ellenőrzi. Kolbászfesztiválunkon a termelői piacok árszínvonalával lehet számolni, ami a boltok árát meg sem közelíti. Ami a lényeg: a háztáji adalékanyag- és tartósítószermentes, hagyományos füstöléssel készült kolbászok minősége messze felülmúlja a nagyüzemi kolbászok minőségét! Sült kolbászt és mindenféle disznótoros ételt frissen készítenek a helyszínen hazánk legjobb kitelepülő vendéglátói. A frissen sült húsételek árát maximalizáljuk: 650 Ft/10 dkg! Népszerű vacsora a „disznótoros sültkolbász-menü” 1700 Ft-ért: nagy sült kolbász mustárral, kenyérrel és kovászos uborkával. Kiváló minőség, megfizethető áron!

Ha már „disznótoros” a budapesti kolbászfesztivál, akkor nem maradhatnak el a nálunk szokásos 100% hagyományőrző módon végzett disznóvágás- és disznófeldolgozás-bemutatók. A „disznótoros sátor”-ban és a „békéscsabai tájház”-nál élő disznófeldolgozás-bemutatót láthatnak mindennap az érdeklődők. A kivéreztetett disznókat egyenként 4 órás bemutatók során dolgozzák fel a mészárosok, bemutatva minden disznótoros műveletet a kolbászkészítéstől a zsír kisütésig. Élőben láthatja a budapesti közönség, hogyan vágtak disznót és készítették a kolbászt a nagyapáink. Természetesen az igazi csabai kolbászt is meg lehet majd kóstolni, stílszerűen a 120 éves csabai tájházban. Meg is lehet vásárolni számos Békés megyei kolbászkészítő füstölt kolbászát és disznótoros termékeit a budapesti kolbászfesztiválon. Töltsék fel a spájzukat télire!

A Disznótoros Kolbászfesztivál a családok ideális rendezvénye. Mint ilyen, rengeteg ingyenes gyerek- és felnőttprogrammal várjuk a látogatókat. Valljuk, hogy a budapesti kolbászfesztiválunk az ország legjobb ár-érték arányú fesztiválja! Ingyenes a parkolás, díjmentes a WC-mosdó használat, ingyen szállítják a látogatókat az alacsonypadlós fesztiválbuszok a fesztivál teljes nyitvatartása alatt folyamatosan a Vasúttőrténeti Park és a Nyugati pályaudvar között oda-vissza.

Ingyenes gyerekprogramok sora: állatsimogatók rengeteg állatkával, népi játszótér 30 játékkal, íjászat, jurta, arcfestés, kovácsolás és más népi mesterségek kézműves foglalkoztatói, terepasztal- és vasútmodell-kiállítás. Az idei Disznótoros Kolbászfesztiválon másodjára kerül megrendezésre a nemzetközi vasútmodell-kiállítás a Kandó-terem melletti épületben. A régi mezőgazdasági termelőeszközöket nemcsak nézhetik a gyerekek, hanem kukoricát morzsolhatnak és darálhatnak, tököt pucolhatnak. Ezután a terményeket az állatkarámokban lévő szelíd állatokkal meg is etethetik a kezükből. Igazi falusi hangulat lesz a csabai tájház környékén!

Ingyenes felnőttprogramok sora: az Orient-csarnokban oldtimerautó- és -motorkiállítás, antik vasúti kocsik interaktív látogatása. A nagy parkban díjmentes  a mozdonyforgatózás, a Víztorony Parkban lesz az oldtimertraktor- és stabilmotor-kiállítás, ragadozómadár-röptetés. A kolbászfesztiváljeggyel megtekinthető a gőzmozdony-kiállítás és a vasútikocsi-kiállítás Európa legnagyobb vasúttörténeti parkjában.

Egész nap folklórzenei és néptáncelőadások lesznek láthatók az Orient- és a disznótoros színpadon, a mozdonykörfűtőházban, illetve az előtte lévő disznótoros sátorban. Pénteken „disznótoros mulatság”, szombaton „bulizik a mozdonygarázs”, vasárnap „retró táncdalest” keretében nótázhat együtt a közönség a régi klasszikusokkal, bulizhat a hagyományőrző mulatós zenekarokkal, néptánccsoportokkal együtt táncolhatnak a gyerekek a táncházi előadásokon. A fesztivál területén itt-ott hagyományőrző zenészekkel is találkozhatnak a parkokban sétáló látogatók.

Kóstolás és ajándékok: naponta az első ezer látogató ingyenes Sápi gyümölcsborkóstolót kap ajándékba. A három kolbászutcában, a „sajt- és fűszerutcá”-ban és a „vásártér”-en díjmentesen kóstolhatnak a vásárolni szándékozók. Az Orient-körfűtőház zenés programjainak szüneteiben disznótoros kolbászfesztiválos pólókat és kolbász-pálinka ajándékcsomagokat osztogat majd a műsorvezető a látogatóknak. Lesz ismét a Disznótoros Kolbászfesztivál logójával ellátott söröspohárakció. A fesztivál pénteki napján minden nyugdíjasjegy mellé ajándék söröspoharat adunk. Hol lehet átvenni a söröspoharakat? Az Orient-csarnokban lesz egy faház, melyre rá lesz írva: „söröspohárpont” Tehát ne dobják el a nyugdíjasok a belépőjegyüket, mert pénteken ezzel tudják elkérni az ajándék söröspoharukat. Ha más is szeretne Disznótoros Kolbászfesztivál-logóval ellátott söröspoharat magának, az a söröspohárpontokon vagy a kézműves sörfőzdék faházainál 500 Ft-ért megvásárolhatja.

Világszenzáció újratöltve! 100% hagyományőrző disznóvágás- és disznófeldolgozás-bemutatók mindhárom napon a csabai tájháznál és a disznótoros sátorban is. A bemutatókon részt vevő hagyományőrzők mind népviseletben és hagyományőrző eszközökkel dolgozzák fel a kivéreztetett malacokat. A 126 éves cséplőgépbe felül adagolják majd az aratók a búzakévéket. Az alul kipotyogó szalmán a kézi tekerős perzselővel megperzselik a malacot a böllérek. Az egyenként 4 órás disznófeldolgozás-bemutatók során a malacot a fülüktől a farkáig feldolgozzák. Teljesen hagyományőrző módon mutatjuk be ezt a szép Kárpát-medencei népi hagyományt.

A budapesti kolbászfesztivál 10 hektáros retróhangulatú helyszíne két park összekapcsolásával jön létre. Teljesen bejárható a Magyar Vasúttörténeti Park, annak ódon körfűtőházával, két mozdonyforgatójával és Európa legnagyobb téglából épült víztornyával. A látogatók a Disznótoros Kolbászfesztiválon élőben láthatnak majd működő gőzmozdonyt és a vállalkozó kedvűek mehetnek is egy kört az öreg gőzössel.

Nem akármilyen látványossággal készül a Vasúttörténeti Park a kolbászfesztiválra! Az óriás Truman gőzös az Orient-csarnokban lesz elhelyezve díszkivilágítással és itt lesz a híres HONAB dízelmozdony is, ami belülről is megtekinthető. Sok más vasutas interaktív program is várja majd a kolbászfesztivál hétvégéjén a nosztalgiázásra vágyó közönséget: sínautó, lóvasút, hajtányok és kerti vasút.

A fesztiválra korán érdemes érkezni, hiszen egész napos kikapcsolódásról van szó. Már a reggel 9 órai nyitás előtt érdemes a bejáratok elé állni, hiszen a fesztiválra érkezve rengeteg program várja a látogatókat a reggeli nyitástól kezdve.

A Disznótoros Kolbászfesztivál belépőjegyének megvásárlásával 4 legyet üthetnek egy csapásra:

– gasztronómiai programok és vásár,

– veteránjármű-kiállítások,

– zenei és folklórprogramok két színpadon,

– a Vasúttörténeti Park összes látványossága.

Érdemes tehát mielőbb megváltani a belépőjegyet a www.kolbaszfeszt.hu honlapunk webshopjában. Természetesen a helyszínen is meg lehet majd vásárolni a belépőjegyeket mindhárom bejáratnál. Belépőjegyet nem csak készpénzzel lehet megvásárolni, hanem bankkártyával is. A jegypénztáraknál elfogadjuk a SZÉP-kártyákat és az Erzsébet-utalványokat is. Az Orient-csarnok vendéglőjében elfogadják a SZÉP-kártyákat és az utalványokat étel és ital vásárlásakor.

A kolbászfesztivál nyitvatartása: péntek 12–22, szombat 9–22, vasárnap 9–20 óra között. A budapesti kolbászfesztiválról folyamatosan frissülő információk itt: www.kolbaszfeszt.hu vagy itt: www.facebook.com/Disznótoros Kolbászfesztivál, call centerünk október 7-től fog működni.

Figyelem! A fesztiválra ételt és italt nem lehet bevinni. Kérjük a látogatókat, hogy ne hozzanak magukkal piknikcsomagot, sem kabát alá rejtett italt. A biztonsági szolgálat ellenőrizni fogja a beléptetésnél! Kérjük olvassák el a honlapunkon található „Fesztiválházirend”-et!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei