A címvédő Litkey Farkas nyerte az idei Kékszalagot

19 óra 5 perc 17 másodperc alatt teljesítette a legendás, 49. alkalommal megrendezett versenyt a Festipayjel

Litkey Farkas Festipay nevű hajója futott be elsőnek a 49. Kékszalag Erste World Nagydíjon, de a versenyt ezzel azonnal még nem nyerte meg, mert óvást adtak be ellene. Az óvást az óvási bizottság a késő esti órákban elutasította, így immár hivatalos, hogy a pályán elért eredmény alapján a 49. Kékszalag Erste World Nagydíjat Litkey Farkas nyerte, aki ezzel tizenharmadik Kékszalag-győzelmét aratta.

Litkey Farkas futott be elsőként 19 óra 5 perc 17 másodperckor a 49. Kékszalag Erste World Nagydíjon a Festipayjel. A verseny kommunikációs igazgatója ezt követően azt közölte, hogy az eredmény még nem tekinthető véglegesnek, mivel az Opel Fifty-Fifty fedélzetén kihelyezték az óvást jelző lobogót. Náray Vilmos elmondta, ennek hátterében valószínűleg az áll, hogy a Festipay érinthette az egyik bóját Balatonkenesénél. A hivatalos óvás meg is érkezett, de ezt – a vitorlás szövetség tájékoztatása szerint – az illetékes bizottság késő este elutasította, így Litkey Farkas immár 13-szoros Kékszalag-győztes. Második helyen Józsa Márton érkezett a célba 19 óra 23 perc 26 másodperckor az Opel Fifty-Fiftyvel, harmadikként pedig Roland Gäbler 19 óra 25 perc 39 másodperckor a Black Jackkel.

A Festipay nevű katamarán halad a 49. Kékszalag Erste World Nagydíj tókerülő vitorlásversenyen Litkey Farkas kormányos vezetésével Révfülöp közelében  Fotó: MTI/Szántó Áron

A 49. Kékszalag mezőnye – az előzetes nevezések alapján 526 hajó – csütörtök reggel 9 órakor rajtolt el Balatonfüredről. A vitorlásoknak a 155 kilométeres Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Tihany–Keszthely–Tihany–Balatonfüred útvonalat kellett, illetve kell teljesíteniük kikötés és külső segítség igénybevétele nélkül maximum 48 óra alatt.

A 49. Kékszalag Erste World Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye a rajt után   Fotó: MTI/Szántó Áron

Az idén is együtt indultak a hagyományos, egytestű hajók, a két- vagy háromtestű high-tech vitorlások, a profi csapatok és a családi vitorlázók a Balatonfüred előtti hat kilométer széles rajtvonalról. A 7 óra 13 perc 57 másodperces rekord – melyet a Fifty-Fifty tart 2014 óta – nem forgott veszélyben, mivel több szakaszon gyenge szél fújt.

A 49. Kékszalag Erste World Nagydíj tókerülő vitorlásverseny 562 vitorlásból álló mezőnye   Fotó: MTI/Szántó Áron

Akár ez is tetszhet A szerző további művei