Beleznay Endre a Nyugdíjas Expóról

„Mintha hazamennék a nagyszüleimhez”

Immár kilencedszer rendezik meg az idén december 8–9-én Budapesten az időskorúak legnagyobb országos találkozóját, a Nyugdíjas Expót, amelynek minden alkalommal Beleznay Endre színész, humorista és műsorvezető a moderátora. A sikeres kilenc év alapján akár a kétnapos rendezvény „arcának” is nevezhetnénk, ha nem lenne „kölyökképű” és fényévekre a nyugdíjas kortól… Ennek ellenére vitathatatlan érdemei vannak abban, hogy a rendkívül jó hangulatú, vidám és emlékezetes expo fontos eseménnyé vált az az idősek életében, amelyre évről évre készülnek.

– Hogyan emlékszik vissza, milyenek voltak az eddigi rendezvények?

Valóban szemmel láthatóan fiatalember voltam még, amikor elkezdtük a Nyugdíjas Expót. Meg is lepődtem, hogy mégis milyen kedvesen fogadtak, örültek nekem és tiszteletbeli unokává avattak. Ez komoly dolog, mert azóta is mindenféle ajándékokkal elhalmoznak, tényleg úgy érzem magam a Nyugdíjas Expón, mintha hazamennék a nagyszüleimhez. Zárójelben: ők sajnos már nincsenek köztünk, így nekem is jólesik, amikor felmegyek a színpadra, beszélek hozzájuk, felvezetem a következő számot vagy játszunk, úgy kínálgatnak, mint az unokájukat. Előveszik a szatyorból a sok finomságot, a házi süteménytől a rántott húsig terjedően, nagyon jópofák, aranyosak. Régi ismerősként köszöntjük egymást a nyugdíjasszervezetek aktivistáival, ilyen például Icuka az „Életet az éveknek” nyugdíjasklubok szövetségétől, aki minden évben egyik fontos katalizátora az Expónak. Az is előfordul, hogy ha országjáráson valahol színházi előadásunk van, megkeresnek a helyi nyugdíjasok. Legutóbb Berettyóújfalun jöttek hozzám oda néhányan és örömmel újságolták, hogy már nagyban próbálnak az expóra, nézzem meg a tánccsoportjukat, milyen nagyszerű műsorral készülnek. Szerintem a nyugdíjasok abszolút magunkénak érzik ezt a rendezvényt, a nyugdíjaskluboknál szinte mozgalommá vált az expón való részvétel és a bemutatkozás az aktív színjátszókörök vagy néptánc- és egyéb művészeti együttesek részéről.

– Milyen változásokat tapasztalt az elmúlt években?

Először is azt, hogy én sokat tanultam. Például Monspart Sarolta tornaóráin megtudtam, hogy idősebb korban kevesebbet kell enni. Ennek már kezdem is érezni a jelentőségét. Aztán beigazolódni látom azt, amiben már kamaszként is hittem, hogy idős korban is meg kell őrizni az aktivitást. Nem jó, ha az ember abbahagyja a korábbi pénzkereső tevékenységét, nyugdíjba megy, és azután otthon ül és szomorkodik, hogy már milyen öreg mindenhez. Aktív életet kell élni. A Nyugdíjas Expo ennek szép példája, mert a látogatók itt sok mindent csinálhatnak, kipróbálhatnak. Van játék, móka, kacagás és vásárlás.

– Sokan azt mondják, hogy a nyugdíjasoknak kevés a nyugdíjuk.

Ez biztos igaz is. De azért van pénzük. Legalábbis arra, amit szeretnének. Az expón több mint száz kiállító kínál lehetőségeket arra, hogyan legyenek aktívak: belföldi és külföldi utazások, kirándulások, programok, színházjegyek és sok egyéb szórakozás közül választhatnak. Szerintem van kereslet, különben aligha lenne ott annyi cég. Műsorvezetőként ugyancsak az a célom, hogy segítsek a nyugdíjasoknak, sikerüljön nagyon aktívaknak maradniuk, és már most garantálhatom, hogy egyszer majd én is nagyon az leszek.

– Milyen a Nyugdíjas Expo hangulata?

Fergeteges. Nagyszerű lesz az idei a műsor is, csupa kedvenc énekes sztár, Bangó Margit, Szij Melida és Egyházi Géza, az Operettszínház művészei és sorolhatnám még hosszan a fellépőket. A hangulatot leírni nem lehet, el lehet képzelni, hogy milyen, amikor a rockzenére a BOK-csarnok 50+-os közönsége nem bír megülni a székében és tömegesen táncra perdül.

A nyugdíjas címkével ellátott tartalmainkat ezen a linken érhetik el: nyugdíjas

Akár ez is tetszhet A szerző további művei