Az otthoni wifi legalább annyira fontos, mint a mosógép

Az otthoni internet és a wifi közel annyira fontos egy magyar háztartásban, mint a mosógép vagy a vezetékes telefon – ez derült ki egy lakossági internetezési szokásokat vizsgáló felmérésből.

A UPC Magyarország 2018 első negyedévében ötezer fő online megkérdezésével készített kutatásából kiderült: az internet 37 százalék, a wifi 39 százalék számára közel annyira fontos egy háztartásban, mint a mosógép vagy a vezetékes telefon, és kétszer több felhasználónak fontosabb az otthoni netezési lehetőség, mint a tv-előfizetés.
A magyar felhasználók több szempontot is figyelembe vesznek a megfelelő internet-előfizetés kiválasztásánál, ahol először a szolgáltatás árára (48 százalék), a csomagban foglalt egyéb szolgáltatásokra (43 százalék) és a letöltési sebességre (43 százalék) fókuszálnak, valamint a jó wifi router (34 százalék) is döntő tényező számukra.
A UPC kutatása szerint korosztálytól függetlenül az emberek 89 százaléka wifin internetezik, és csak 49 százalékuk használ vezetékes internetet. A mobilinternet az otthoni használatban is egyre népszerűbb, 28 százalék internetezik így, ugyanakkor ez a 18–29 éves korosztály körében a legnépszerűbb.
A magyarok legtöbbször hordozható eszközökről használják az internetet, leginkább mobiltelefonról (85 százalék), ezt követi 75 százalékkal a laptop, az asztali számítógép 52 százalékkal, illetve a tablet 44 százalékkal és végül az okostévé 33 százalékkal. Utóbbi egyre nagyobb népszerűségnek örvend a háztartásokban, hiszen funkcióival több eszközt is tud helyettesíteni.

A magyarok legtöbbször hordozható eszközökről használják az internetet

Biztonsági szempontból nem a legoptimálisabb, hogy a válaszadók 43 százaléka még mindig a gyárilag beállított wifijelszót használja, és a korhatáros tartalmak szűrésében sem alakult ki sokaknál a tudatosság – jegyzik meg.
A vállalat 2017. december 31-i adatai szerint a UPC a közel 1,8 millió magyarországi háztartást elérő és folyamatosan bővülő hálózatain összesen 683 100 kábeltelevíziós, 664 600 széles sávú internetes, 628 000 vezetékes telefon és 88 400 mobilszolgáltatást üzemeltet.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei