Alaposabban megfontoljuk, milyen használt autót is vegyünk

Egyre tudatosabban választanak használt autót a magyarok, a kérdőívet kitöltők 59 százaléka szerint a megbízhatóság és a praktikum a legfontosabb szempont – derült ki a Totalcar és a JóAutók.hu közös felméréséből.

A kutatásban részt vevők 67 százaléka leginkább az autó szervizelőélete és jelenlegi állapota alapján dönt vásárláskor és csak 5 százalékuk állította azt, hogy az ár a legfontosabb döntési szempont. A válaszadók 11 százaléka pedig nem is a használt autó vételi árával kalkulált, hanem a hosszú távú fenntartási költségeit vette alapul a végső döntés meghozatalakor, míg az autó életkorát és a kilométeróra állását mindössze 8 százalékuk jelölte meg, mint a vásárlást támogató első számú szempontot. A kevésbé tudatos, érzelmi döntést sejtető „imidzs, presztízs” válaszlehetőséget csupán 16 százalék választotta.

A legtöbb vásárló döntésénél az autó szervizelőélete a legfontosabb

A JóAutók.hu szakértői szerint ez jelentős előrelépés a korábbiakhoz képest, bár változó az emberek tudatossága és szakmai ismerete ezen a területen, mégis érezhetően nő az igény az ellenőrzött forrásból származó, dokumentált autók iránt.

A kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók 34 százaléka 3–5, míg 46 százalékuk 5–10 évente cseréli le a kocsiját. Ársáv szempontjából a megkérdezettek 16,4 százaléka fél- és egymillió forint között keresgél, egy- és hárommillió forint között nézelődik az 56 százalék, illetve 15 százalék a három- és ötmillió forintot elérő ajánlatok között válogat. Üzemanyag szempontjából még mindig a benzines autók vezetik a kedveltségi listát, a válaszadók 71 százaléka az ilyen üzemanyaggal hajtott kocsikban bízik, és csupán 18 százalékuk választotta a dízeles modelleket.

A felmérés idén nyáron a felnőtt hazai lakosságot reprezentáló, 16 278 ember online megkérdezésével készült.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei