A nátha hét napig, az allergia a szezon végéig tart

Fontos, hogy a szénanátha és a nátha közti különbségeket a betegek is ismerjék, így idejében megkezdett kezeléssel a panaszok mérsékelhetők és a felesleges gyógyszerszedés is elkerülhető.

Allergia, vagy nátha?

A tünetek azonossága miatt a betegek számára problémát okozhat a nátha és a pollenallergia tüneteinek megkülönböztetése. Emiatt fordulhat elő az, hogy gyakran hetek elteltével, több eredménytelen otthoni próbálkozás, recept nélkül beszerezhető készítményektől hiába várt javulás után fordulnak csak orvoshoz – számolt be tapasztalatairól dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

A következő táblázatban összefoglaltuk a leggyakoribb tüneteket, illetve azt, hogy melyik betegségre jellemzőek.

Tünet Allergia Nátha
Láz Nem Ritkán
Orrfolyás Igen, átlátszó, vízszerű Igen: átlátszó, sárgás, vagy zöldes színezetű is lehet
Ízületi és/vagy izomfájdalmak Nem Előfordulhat
Könnyező, viszkető szemek Igen Ritkán
Tüsszögés Igen Igen
Torokfájás Ritkán, inkább viszkető érzés jellemző Előfordulhat
Féloldali orrdugulás Szinte soha Előfordulhat

 

A náthát elsősorban vírusok okozzák. A betegség lefolyása átlagosan 7–10 nap. Ez idő alatt a tüneteket csillapíthatjuk az erre a célra megfelelő gyógykészítményekkel. A megfázások döntő többsége szeptember és március közti időszakban fordul elő. A pollenallergia tünetei ezzel szemben az allergén növény virágzásának időszakában jelentkeznek és a pollenszórás végéig tartanak. A pollenszezon tehát az időjárás függvényében február végétől, március elejétől kezdődik a mogyoró virágzásával. A leggyakoribb allergén, a parlagfű által okozott tünetek a növény virágzásának csúcsidőszakában, augusztus közepétől szeptember közepéig a legerősebbek.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha visszatérő panaszaink vannak, hasonló tüneteink jelentkeztek az előző év egy adott időszakában, akkor felmerül a pollenallergia gyanúja. Az allergiaellenes tüneti készítmények akkor alkalmazhatók igazán eredményesen, ha az allergén növény virágzásának elején, a pollenszórás kezdetekor elkezdjük a szedésüket, ezért fontos, hogy ismerjük a panaszokat okozó növényt, nyomon kövessük az aktuális pollenjelentést és idejében orvoshoz forduljunk, beszerezzük a szükséges készítményeket.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei