A gyermekeket és az időseket veszélyeztetik leginkább a kibertámadások

A gyermekek és az idősek fokozottan ki vannak téve a kibertámadás kockázatának – derül ki az Europ Assistance kilenc ország, többek között a magyarországi helyzetet is vizsgáló friss felméréséből.

Eszerint a fogyasztók 46 százaléka aggódik a számítógépes bűnözés rohamos terjedése miatt, ugyanakkor a lakosság mindössze egyharmada védekezik megfelelően a veszélyek ellen. A magyar, cseh, román, olasz, francia, spanyol, svájci, osztrák, illetve amerikai felhasználók esetében átlagosan a válaszadók 31 százaléka érzi úgy, hogy ki van téve számítógépes támadásoknak, ám nem sokat tesz saját digitális védelme érdekében.

A számítógépes vírusok okozta, úgynevezett kiberkockázatok viszonylag már közismertek, de van még hová fejlődnünk. Például a számítógép-használók 88 százalékának már van vírusirtó programja, ugyanakkor a tabletet használók körében ez az arány csak 52, az okostelefonok tulajdonosai körében pedig csupán ötvenszázalékos. Ennek főként az az oka a kutatás szerint, hogy kevésbé vagyunk tisztában az adatlopásokkal és az adathalászattal kapcsolatos veszélyek típusaival.

A kutatás súlyos biztonsági problémákra is ráirányítja a figyelmet. Az Egyesült Államokban és Dél-Európában harminc százalék fölött van azon felhasználók aránya, akik megfelelő gyakorisággal módosítják a belépési jelszavakat, illetve digitális hitelesítő adataikat az interneten, de például Magyarországon, Csehországban vagy Romániában a biztonsági okokból megfelelően eljáró netezők tábora nem éri el a húsz százalékot sem.

– A válaszok alapján úgy tűnik, hogy a gyermekek és az idősek fokozottan ki vannak téve ezeknek a kockázatoknak – jelezte az Europ Assistance Magyarországért is felelős régiós vezetője. Kalmár László szerint a védelemmel kapcsolatos tudatosság lassan növekszik, és ez hazánkra is igaz.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei