A cukorbetegség kezelése a demenciát is megelőzheti

A kezeletlen cukorbetegek esetében jóval gyorsabban fejlődik ki demencia – állapították meg új tanulmányukban a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) kutatói.

A szakemberek cukorbeteg, prediabéteszállapotúak és normális vércukorszinttel bíró embereket vizsgálva kiderítették, hogy a kezeletlen cukorbetegség esetén a Alzheimer-kór tünetei 1,6-szer gyorsabban fejlődhetnek ki a diabéteszben nem szenvedőknél.

A Diabetes Care tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a kutatók azt írják: „eredményeink hangsúlyozzák a cukorbetegség és más anyagcsere-betegség korai felfedezésének fontosságát”. Daniel A. Nation, az USC pszichológusa közölte: „a cukorbetegek körében világosan köthető a gyógyszerezés ahhoz, hogy milyen gyors ütemben fejlődnek ki az Alzheimer-kór és a demencia, a szellemi elbutulás tünetei”.

A kutatók mintegy 1300 55 éves vagy idősebb ember esetében a taupatológiát hasonlították össze, azt az agyban lassan szétterjedő fehérjegubancok összességét, amelyek egyértelműen az Alzheimer-kór jelei.

A vizsgáltak közül 54 volt nem kezelt 2-es típusú cukorbeteg, 67 kezelésben részesülő cukorbeteg. A vizsgált alanyok közül 530-nak volt normális a vércukorszintje, és 250-en voltak a cukorbetegség előszobájában.

A különféle cukorbetegeknél vizsgálták és összehasonlították az agyi és gerincfolyadék diagnosztikájának eredményeit, amelyek az amiloid plakkok és a fehérjegubancok tüneteit jelzik.

„Lehetséges, hogy a cukorbetegség kezeléséhez alkalmazott gyógyszerek számítanak az agyi leépülés előrehaladásában. Az azonban egyelőre nem világos, miként lassítják vagy akadályozzák meg azt, ez az, amit a jövőben kutatni kell” – magyarázta Nation.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei