A Budapesti Temetkezési Intézet 2019-ben lesz 100 éves

Ebből az alkalomból beszélgettünk a társaság vezérigazgatójával, Horváth Józseffel.

– A halál ma tabutéma Magyarországon, nem is illik a halálról beszélni. Hogyan tud a társaságuk ezen segíteni?

A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. évek óta azon dolgozik, hogy ezt a tabut feloldja. Több olyan eseményt szervezünk, amely kifejezetten erre fókuszál. Ilyen például az idén már 10. alkalommal megtartott nyílt nap a csömöri krematóriumban. Itt az érdeklődők betekintést nyerhetnek egy krematórium működésébe, megtudják, hogy a hamvasztási folyamat milyen állomásokon megy keresztül. Meglepőnek tűnhet, de minden évben egyre többen jelennek meg az eseményen, ami azt jelenti, hogy idén tavasszal hozzávetőlegesen 200 ember volt kíváncsi rá.

Több fórumon és hirdetésekben is próbáljuk megismertetni a kegyeleti előtakarékosság elnevezésű szolgáltatásunkat. A szerződő fél kortól és egészségügyi állapottól függetlenül megkötheti a szerződését, mely – egyszerűen kifejezve – egyfajta öngondoskodás, mellyel a hozzátartozók válláról vehetik le a temetéssel járó anyagi terheket. Sok ember számára ez morbidnak hangzik, de több nyugati országban teljesen bevált megtakarítási forma.

Szervezünk idegenvezetés keretében tematikus sétákat a Farkasréti temetőben, ahol egy-egy rendezvényhez kapcsolódva akár kisvonattal is megtekinthetik az érdeklődők a temetőben nyugvó ismert, jeles személyek nyughelyeit. Ezzel az a célunk, hogy tudatosítsuk, hogy a temető a múltunk része, a kegyelet és az emlékezés a nemzeti és egyéni tudat és a történelem iránti tisztelet egyfajta kifejezési formája.

– Napjainkban a gyász rítusai eltűntek, a halottat igyekeznek gyorsan eltemetni. Hogyan tudják a gyászolókat, s mindenekelőtt a családot átsegíteni ezen a traumán?

Úgy gondoljuk, hogy létfontosságú, hogy a halál eseménye után rögtön olyan személlyel találkozzon a hozzátartozó, aki mindenben és nagyon fontos, hogy empatikusan segítségére legyen. Ilyenkor a temetést intéző személy nagyon érzékeny lelkiállapotban van. Feladatunknak érezzük, hogy munkatársaink minden esetben teljes együttérzéssel támogassák a felvételi irodákban megjelenő hozzátartozókat a temetés megrendelésekor. Etikai kódexünkben szigorúan meghatároztuk, hogy a megrendelés folyamatát milyen lépcsőfokokon át vezessék a felvételezést végző kollégák. A temetési ceremónián is a teljes profizmus jellemzi munkánkat, illetve utána is megadjuk azokat a lehetőségeket, melyek arra hivatottak, hogy tisztességesen búcsúzzanak el hozzátartozójuktól. Ilyen például a halotti tor megtartásának lehetősége.

– Hogyan lehet ebben – ha szabad így kifejeznem – szakmában új dolgokkal megjelenni?

A BTI figyeli más országok innovatív kegyeleti szolgáltatásait, valamint új ötleteket, fejlesztéseket vezetünk be: ilyen például a hamvak légi vagy dunai hajóról szórása, a virtuális emlékkapszula értékesítése.

A minden évben megrendezésre kerülő halottak napi színvonalas, művészi megemlékezéseink a kegyeleti kultúra színvonalának megtartását, emelését, valamint a társadalom és az elmúlás közötti fontos kapcsolatot hivatott kifejezni.

– Lehet egyáltalán ilyen kényes témáról beszélni, termékeket ajánlani?

Társaságunk minden esetben a jó ízlés határait betartva próbálja felhívni a figyelmet bizonyos szolgáltatásokra, termékekre. Ilyen például a sírhelyek újraváltása, melyre minden évben kampányt indítunk, évente megjelenünk a Nyugdíjas Expón is, ahol már keresik a standunkat a látogatók és ilyenkor sok esetben gátlásoktól mentes beszélgetések és már-már barátságok alakulnak ki.

Terveink közt szerepel gyászfeldolgozást segítő előadások szervezése, melyre mind a szakmai, mind egyéni érintetteket is szeretnénk meghívni. Munkatársainkat folyamatosan képezzük, hogy kommunikációjukkal, empátiájukkal segíteni tudják a gyászolókat, illetve törekszünk a nyílt párbeszéd kezdeményezésére a gyász témájában.

– 2019-ben 100 éves lesz a társaságuk ez mit jelent az Önök számára?

Szeretnénk az évfordulónkat kamatoztatni oly tekintetben, hogy társaságunk nevét öregbítsük, hiszen európai szinten is kiemelkedő temetkezési szolgáltatók vagyunk. Jó lenne hinni és elérni azt, hogy egy haláleset kapcsán a magyar lakosságnak elsősorban társaságunk neve jusson eszébe és az a tény, hogy kizárólag a jogszabályok mentén erkölcsi mércét mutatva, elhivatott kollégák gyűrűjében dolgozunk és mindent elkövetünk, hogy a gyászolók válláról legalább a szertartás körüli teendőket levegyük. 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei