12 ékkövét is bemutatja az idén 650 éves Osztrák Nemzeti Könyvtár

Idén ünnepli megalapításának 650. évfordulóját a világ egyik legrégebbi és legszebb dísztermével rendelkező kulturális központja, az Osztrák Nemzeti Könyvtár. Az egész éven át tartó jubileumi programkínálat mellett a könyvtár 12 ékkövét, például Mozart Requiemjének eredeti kéziratát és a Gutenberg Bibliát is megcsodálhatják a látogatók Bécsben.

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár épülete VI. Károly német–római császár uralkodása idején Johann Bernhard Fischer von Erlach udvari építész tervei alapján épült. Legértékesebb relikviájának az 1368-ban III. Albert Habsburg herceg felkérésére készített evangéliumos könyv számít. A 14. századi morvaországi lelkész és kanonok, Johannes von Troppau a könyv megírásához aranyszínű tintát és képeket használt fel. Az evangéliumos kézirat az Újszövetség mind a négy evangéliumát tartalmazza és a Habsburgok könyvgyűjteményének alapjaként, valamint a Habsburg udvari könyvtár alapító okirataként tartják számon.

A világ egyik legrégebbi és legszebb dísztermével rendelkező kulturális központja

Az okirat 650. évfordulója alkalmából az osztrák kultúra legfontosabb központjának számító könyvtár épületének dísztermében 2018. január vége és 2019. január 13. között „A tudás kincstára. 650 éves az Osztrák Nemzeti Könyvtár” című kiállítás tekinthető meg. A kiállítás a könyvtár alapításától indul és a második világháború borzalmainak időszakát felölelve mutatja be a könyvtár történetét egészen napjainkig. A tárlaton 170 különlegességet, mint például eredeti kéziratokat, értékes kottákat, térképeket, valamint fotókat és grafikákat mutatnak be. A kiállítást „A hónap kiállítástárgya” című programsorozat teszi még színesebbé, melynek keretein belül olyan, a közönség által csak ritkán megtekinthető darabok kerülnek kiállításra, mint például a 1454-ből származó Gutenberg Biblia, illetve Wolfgang Amadeus Mozart Requiemjének eredeti kézirata és Johannes von Trappau evengéliumos aranytintával írott kézirata.

Február 22-én dr. Aleida Assmann tart ünnepi előadást a kulturális emlékezetről. Május 6-án rendezik a „Nyitott kapuk napját“. Ez alkalomból a látogatók a színfalak mögé is betekinthetnek, hogy megismerjék a könyvtár működését. Az igazi filmrajongóknak pedig júniusban érdemes Bécsbe látogatniuk, hiszen a Filmarchiv Austria jóvoltából 11 osztrák klasszikus filmet vetítenek. A programsorozatot november 22-én Anton Bruckner „Messe in f-Moll für Soli, vierstimmigen gemischten Chor und Orchester“ című zeneművének ősbemutatója zárja az Augustinerkirchében.

2018. január vége és 2019. január 13. között „A tudás kincstára. 650 éves az Osztrák Nemzeti Könyvtár” című kiállítás tekinthető meg

A teljes programkínálat az Osztrák Nemzeti Könyvtár applikációján (ÖNB-App) keresztül érhető el, melynek letöltését követően a könyvtár díszterme és a könyvtárhoz tartozó múzeumok február 28-ig kedvezményesen látogathatók.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei