Megválasztották az év új gluténmentes termékeit

Bejglitésztamix a legjobbak között

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete immár ötödik éve választja ki az év új gluténmentes termékeit. A zsűri értékelése alapján 2020-ban a Gabonakutató Nonprofit Kft. GK Food gluténmentes termékcsaládja lett a győztes, a második helyen pedig az M-Gel Hungary Kft. bejglitésztamixe végzett. Gangel András, a cég vezető munkatársa szerint a termék az idei karácsony nagy slágere lehet azokban a családokban, ahol gluténmentesen kénytelenek étkezni, így legalább 5–10 ezer rúd bejgli kerülhet majd az ünnepi asztalokra az övéik közül.

Idén 17 cég 29 termékkel, illetve termékcsaláddal nevezett a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete által meghirdetett, Az év új gluténmentes terméke versenyre. A zsűrizés során többek között olyan bírálati szempontokat vettek figyelembe, mennyire hiánypótló az adott termék, melyek az előnyös tulajdonságai és mennyire korszerű a csomagolása.

Bár a zsűrinek közel sem volt könnyű dolga, második helyezést ért el az M-Gel Hungary Kft. gluténmentes bejgli tésztamixe.

Karácsonykor ezerszámra lesz az ünnepi asztalokon

Gangel András, a cég vezető munkatársa, aki a csapatával együtt fejlesztette a díjazott terméket, arról beszélt, a háziasszonyok és a cukrászok is tudják, hogy a bejgli az egyik legnehezebben kezelhető tészta.

„Sima lisztből is nehéz elérni a kívánt állagot, gluténmentesen pedig hatványozottan nagyobb kihívást jelent. Szintén fontos az ízélmény: amikor valaki megkóstol egy menteset, azt kell éreznie, mintha egy hagyományos lenne. Akkor jó, ha szaftos, puha és nem reped meg” – fogalmazott a szakember.

A gluténmentes termékek gyártói között hatalmas a verseny, hiszen minden termékfejlesztő tisztában van vele, hogy a tésztamix segítségével alapvetően otthon sütnek az emberek, tehát fontos, hogy könnyen elkészíthető legyen és már elsőre vagy másodjára tökéletes desszert sikerüljön belőle.

„Nagyon büszke vagyok a csapatunkra. Sokat dolgoztunk azon, hogy szerkezetileg, ízben és állagban is jól összeálljon a bejgli. 2019 végén kezdtük el fejleszteni a tésztát és idén került forgalomba. Úgy gondolom, az idei karácsony egyik nagy slágere lesz azokban a családokban, ahol gluténmentesen kénytelenek étkezni vagy odafigyelnek az egészségükre. Jóslataink szerint legalább öt-tízezer rúd bejgli kerül majd az ünnepi asztalokra a mieink közül, de ez a szám lehet nagyobb is” – tette hozzá András.

Így lesz tökéletes

A recept szerint 3 rúd beigli készítéséhez 500 g bejglitésztamixet, 250 g margarint, 1,8 dl vizet 4 g felfuttatott friss élesztővel összegyúrjuk, 20 percig pihentetjük, nyújtjuk majd megtöltjük. Felületét tojással bekenjük, 30 percet kelesztjük (hideg 15 fok alatti helyen), majd 180 fokos sütőben sütjük.

A cég tervei között szerepel, hogy a díjnyertes bejglitésztamixből kész terméket is sütnek majd, ahogy már évek óta teszik a szénhidrátcsökkentett bejglivel is. Ha ez megvalósul, akkor még többen férhetnek majd hozzá az áruházláncok polcain.Ugyanakkor a termékből nemcsak bejglit lehet készíteni, hanem pozsonyi kiflit vagy fantázia szerint egyéb süteményeket is.

Az M-Gel Hungary Kft.-nál 12 éve indult az életmódágazat, azóta folyamatosan bővítik a kínálatot, most 100 feletti különböző gluténmentes termék található meg náluk. Ezeket a honlapjukon, kiskereskedelmi boltokban és a multik polcain is meg lehet találni.

Call Now Button