Libadalom Etyeken

November 13-án a már hagyományos Libadalommal jelentkeznek az etyekiek a Gasztrosétányon. Már 10 órától várják a libás étkek, az újbor, a forró és tüzes italok szerelmeseit és Lúdas Matyi szellemi örököseit, akik szeretnének részt venni a messze földön híres terelőversenyen, a libafutamon.

Nem tudjuk, hogy Etyeken mennyire babonásak az emberek, de úgy tűnik, biztosra mennek és számos libás étellel, valamint újborral készülnek, nehogy a népi hagyomány „jóvoltából” ők vagy a vendégeik egész évben éhezzenek vagy szomjazzanak. A libalevestől és a libatepertőkrémtől kezdve a töltött libanyakon és libasültön keresztül a libás rétesig és Lúdláb szeletig terjed a kínálat, amit újborral és többféle tüzes és forró itallal is leöblíthetünk majd.

Az őszi időszakra varázslatos színekbe öltözött Gasztrosétány azonban nem csak az ízlelőbimbókat vonzza, hiszen számos egyéb szabadidős, kirándulós program közül is választhatunk. A leghíresebb ezek közül nyilvánvalóan a libafutam, amelyre idén is a helyszínen nevezhetnek Lúdas Matyi szellemi örökösei akár saját, akár a szervezők biztosította „tuninglibával”. A feladat ezúttal is az, hogy tollas barátunkat – az őket maximálisan óvó szabályok betartásával – végigtereljük a szőlőtőkék határolta EtyekRingen.

A nézők szavazhatnak is majd az eredményekre, nyertesekre. Az élő tippjátékon helyesen voksolók között pedig ínycsiklandó etyeki ajándékokat sorsolnak majd ki a szervezők, akik már alig várják, hogy Gőgös, Gúnár, Gedeon és Pötyi közül melyik szárnyas barátunk lesz a befutó.

Ebben az időszakban valóban varázslatos tud lenni egy etyeki kirándulás is, amelyhez e-bike-ot is bérelhetünk, hogy azon barangolhassuk be a környéket.

A Libadalom után jön az Advent a Gasztrosétányon, de addig is bármikor érdemes Budapest szőlőskertjébe látogatni, amelyhez kiváló segítség a helyi vendégvárókat bemutató, ingyenes e-tyek alkalmazás, amely ezen oldal fejlécében mindkét platformra elérhető.

A Libadalom programja:

Aubergine Pince

  • Etyeki padlizsánkrém
  • Libahúsleves és ludaskása
  • Philly Cheese-Goose szendvics
  • Aubergine vegaburger

Gombai Pezsgőpince

  • Tradicionális eljárással készült pezsgők kóstolója

Milán Pince – Zalán Faház

  • Libaleves gazdagon lúdgégetésztával
  • Sült libacomb pezsgős káposztával
  • Cserépedényben sült sólet füstölt libafalatokkal
  • Zsírjában sült kacsamáj kovászos kenyérrel

Bortodoor Country

  • A fiatal borászat kézműves ökoborai az etyeki Öreghegyről

Erdélyi Ízek Udvara

  • Libahúsos csorba
  • Libasült fekete szőlőágyon pityókával
  • Miccs faszénen sütve
  • Etyeki borok és szőlőpálinka

Újhegyi Kerekes Pince

  • A pincészet termékeinek kóstolója és vására

Árpás Laci Sonkamester Pincéje

  • 2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességek
  • Kemencés és grillételek

Halmi Pince

  • Termelői borok, kistermelői pálinkák, illetve szörpök, kézműves ecetek kóstolója és vására
  • Citromfűtea és feketeszedres forralt rozé

Kácsor „Kíra” Pince

  • A 2020-as borok kóstolója
  • Libatepertőkrémes kenyér, sült libacomb párolt káposztával és tört burgonyával
  • Házi sütemények
  • Gyümölcs-lélekmelegítők (párlatok)
  • Forró teák és forralt bor

bOrbara Présház

  • Zellerkrémleves libatepertővel
  • Sült libacomb fűszeres almakuglival és édesburgonyás tócsnival
  • Mákos-szilvás rugelach és sós karamellmousse aszaltszilva-pürével
  • Juhtúrós pogácsa és békebeli hókifli
  • Forró csokoládé választható fűszerekkel

Tátrai Pincészet

  • A pincészet borainak kóstolója és vására
  • Zsíroskenyér lilahagymával

Rezeda Terasz

  • Libaraguleves és sütőtökkrémleves
  • Rusztikus, hízott libamáj zsírjában zöldségekkel és bagettel
  • Libazúzapörkölt gerslivel
  • Aszalt szilvás libacombfilé baconbe tekerve, krokettel
  • Sült libacomb hagymás tört burgonyával és lila káposztával
  • Márton-napi libás rétes és Lúdláb szelet
  • Etyeki borok, gyömbértea, pikáns Rezeda-féle forralt bor

IBI Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete

  • A pincészet borainak kóstolója és vására

Stelázsi Kultúrbirtok

  • Libahúsos káposzta gerslivel
  • Libatepertő lila hagymával
  • Libazsíros kenyér lila hagymával

EtyekVin

  • Sütőtökkrémleves pirított tökmaggal
  • Porhanyós libacomb hagymás tört burgonyával és párolt káposztával
  • Libatepertőkrémes kenyér lila hagymával
  • Grillfinomságok
  • Túrós, meggyes pite

Debreczeni Pince: Debreczeni–Ferenczi Családi Borászat

  • Harmonikazene: 12–17 óráig
  • Libaaprólék-leves és libahúsos twister
  • Tepsiben sült kacsacomb és libamell
  • Töltött libanyak, libaropi és pecsenyezsíros kenyér
  • Rétes
  • Etyeki és szekszárdi borok, újborkóstoló és forralt bor

Dvorák Pince

  • Tárkonyos libaraguleves és nagymama ludaskásája
  • Sült libacomb vörösboros-körtés párolt káposztával
  • Töltött libanyak
  • Kacsazúzapörkölt juhtúrós sztrapacskával

Etyeki Sajtútállomás

  • Sajtkülönlegességek kóstolója és vására, raclette

Rókusfalvy Birtok   

  • 30 óra: Libafuttatás
  • 30 óra: Rendhagyó pincetúra – pohárral a kézben, újborral a palackban
  • Újborkóstoló, forralt bor és forró tea

Ínyenc élményeket tálal a Rókusfalvy Fogadó:

  • Libateperőkrém savanyított zöldségekkel
  • Tárkonyos libaraguleves főtt burgonyagombóccal
  • Sólet konfitált libacombbal és füstölt libamellel
  • Lúdláb aszalt meggyraguval

Hegedűs Sajtműhely

  • Raclettezés (bagett, libatepertő és almacikkely)
  • Sajtkészítés-bemutató és tárlatvezetés (sajtkészítés 10 órától 16 óráig, tárlatvezetés 11, 13 és 15 órától)
  • Sajttálak kisebb-nagyobb kiszerelésekben
Call Now Button