A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén is meghirdeti Az év fagylaltja versenyt. A koronavírus-járvány miatt a jelenlegi helyzetben idén is elmarad a fesztiváljellegű rendezvény, így a 2020-ban jól bevált, kétfordulós módon – régiós elődöntők, országos döntők – rendezik meg a versenyt.
A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.
Három kategóriában lehet nevezni:
- fagylaltozók, cukrászdák,
- alapanyaggyártók, forgalmazók,
- erdő-mező ízei.
Utóbbit az „Egy a természettel” vadászati és természeti világkiállítás tiszteletére hirdették meg, melyben a cukrászdák és fagylaltozók nevezhetnek.
Erdő-mező ízei
Az Erdő-mező ízei kategóriába olyan fagylaltok nevezését várják, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek.
Felhasználásra javasolt alapanyagok:
- homoktövis, áfonya, bodza, málna, szeder, szamóca, berkenye, som, kökény,
- mogyoró, gesztenye, mandula, fenyőmag,
- szarvasgomba, vargánya, kakukkfű, kapor, menta,
- csipkebogyó, méz, kamilla, levendula, turbolya, citromfű.
Nevezési határidő minden kategóriában: 2021. június 15.
A régiós elődöntők időpontjai: 2021. június 21–22.
A döntő időpontja: 2021. július 5.
Az ünnepélyes eredményhirdetést is ezen a napon tartják a budapesti Zila kávéház – Krisztina cukrászdában.