Jussunk dűlőre! – 10. Borkonferencia

2022. március 4.

Március 4-én már tizedik alkalommal találkozik a szőlő-bor ágazat krémje: szőlészek, borászok, jogászok, marketingszakemberek, szakújságírók, szakpolitikusok, az ágazat véleményformálói, hogy fajsúlyos kérdésekben „jussanak dűlőre”!

2013-as indulása óta nagy utat járt be a Borkonferencia. Nem véletlenül lett ez az esemény az ágazat kiemelt szakmai találkozópontja, hiszen a mindig aktuális témákat feszegető és valódi fajsúlyos vitákat generáló eseményen a legkomolyabb magyar borászok mellett olyan személyiségek adták egymásnak a mikrofont, mint Stevie Kim (MD, Vinitaly International), Pierre-Emmanuel Maire (BrandThinktank Group), John Szabó MS, Caroline Gilby MW, prof. dr. Szolnoki Gergely (Geisenheim University), Paul Mabray (Pix.wine) vagy Elizabeth Gabay MW.

A „Jussunk dűlőre” alcímmel megrendezendő konferencia még inkább az interaktivitás, az érdemi viták és a kóstolók irányába kíván erősíteni. Gyors, rövid, egymásra reflektáló előadásokkal, kóstolókkal, két kerekasztal-beszélgetéssel jelentkeznek, amelynek aktív részeseivé szeretnék tenni a hallgatóságot is. Hozzá lehet majd szólni, kérdezni, beleszólni a résztvevők vitájába.

Az első beszélgetés az edukáció fontosságáról, különböző rétegeiről szól majd Czinki Tamás (master sommelier), Furják Andrea (a Borsuli vezetője), Horkai András (DipWSET, a CEWI alapítója és vezetője) és dr. Mészáros Gabriella (DipWSET., c. egyetemi docens, a Borkollégium társalapítója és oktatója) részvételével.

A globális felmelegedés témakörében egy magyar és egy német szakértő nézeteit ismerhetjük meg dr. Lukácsy György (egyetemi adjunktus, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) és prof. dr. Hans Reiner Schultz (elnök, Geiseinheimi Egyetem) jóvoltából.

Talán az egyik legizgalmasabb programelem a „Fajta a zászlón” című kétrészes rapid előadás-sorozat és kóstoló lesz. Ennek keretein belül kétszer három borász mond „védőbeszédet” az általa szeretett fajta mellett. A fehérbor kategóriában Bodó Judit a furmint, Frittmann Péter az irsai olivér, Kovács Tamás pedig az olaszrizling mellett érvel majd.

A vörösbor kategóriában Bott Frigyes a kékfrankosért, ifj. Heimann Zoltán a kadarkáért, Malatinszky Csaba pedig cabernet francért emel szót. Valóban érdekes csata lesz ez, annál is inkább, hogy a gyakorlat irányába is elmozdulnak itt a résztvevők, hiszen mindegyik tételt meg is lehet majd kóstolni az előadások alatt.

Hasonlóan érdekes programelem lesz az organikus magyar borok témaköre, amelyben Bukolyi Marcell, Gere Attila és Major Levente lép majd a színpadra, de izgatottan várjuk a chefek és sommelier-k rapid előadásait is, amelyre az Anyukám mondta, a Borkonyha és az Onyx szakembereit várják.

A 10. Borkonferenciát záró második kerekasztal-beszélgetés a bor a turizmusban témakörét boncolgatja, amelyre olyan nagyszerű szakembereket kértek föl a szervezők, mint Bolyki János (borász, tulajdonos, Bolyki Pince), Gerendai Károly (kultúraszervező, üzletember, a Vinum Praemium Alapítvány kurátora), Könnyid László (turizmusszakmai vezérigazgató-helyettes és általános vezérigazgató-helyettes, MTÜ) és prof. dr. Szolnoki Gergely (Geiseinheimi Egyetem).

A www.aborkonferencia.hu oldalon is nyomon követhetjük a program alakulását és minden további részletet és jelentkezési feltételt is megtalálunk. Végül, de nem utolsósorban, ne feledjük, hogy az elmúlt években bevezetett hagyomány szerint ezen az eseményen hirdetik ki a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának névsorát, azaz itt ismerhetjük meg a Borászok Borásza díj idei jelöltjeit!

Call Now Button