Jön a Libadalom, készülnek a libafutamra Etyeken

 

„Aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik. Aki Márton napján újbort nem iszik, az egész évben szomjazik.”  Nem vennék a lelkükre Etyeken, ha éheznénk és szomjaznánk egész évben, ezért november 12-én 10 órától ínycsiklandó libakülönlegességekkel és újborral várnak.

November 12-én a Libadalomra nem csupán a pincesoron való séta miatt érdemes kényelmes cipővel készülni, hanem a méltán híres, rendkívül jó hangulatú libafutam okán is. Etyeken már nagyon készülnek a találkozóra tollas barátainkkal és a palackokat, a kóstolópoharakat és a fakanalakat is elővették, hogy fantasztikus őszi ízekkel és illatokkal, valamint musttal ó- és újborral, tüzes és forró italokkal töltsék meg a vendégváró helyeket.

Az etyeki vendégvárók mindig is tiszteletben tartották a Márton-napi hagyományokat és mindegy, hogy hiszünk-e benne vagy sem, a babonának nem kívánnak esélyt adni, ezért készülnek számos ínycsiklandó libás étellel és újborral. Tulajdonképpen túl is teljesítik a néphagyomány követelményeit, mert az étel és ital mellett különleges programmal, élménnyel is várják a vendégeket évről évre: idén is megrendezik ugyanis a méltán híres libafutamot, a szőlősorok között tartott terelőversenyt. Lúdas Matyi szellemi örököseinek nevezését a helyszínen várják, ezért érdemes időben elindulni, nehogy lemaradjunk erről a kedves kalandról. 

A szüret után már az újbort is meg lehet majd kóstolni több helyen, sőt lesz premier előtti pezsgőkóstoló is. Az őszi időszakban már bizony jólesik a forralt bor vagy valamilyen igazán tüzes ital, de forró sütőtökkrémlevessel is átmelegíthetjük majd magunkat. Az ételkínálat a mennyei libasülttől a tökös-mákos házi rétesig terjed, tehát biztosan senki nem fog sem éhezni, sem szomjazni a Libadalmon, így az egész jövő évben sem.

A Libadalom után az évet majd december 3-án a Decemberi Bor & Bárral zárják.

Programok:

Kalmárbor

A Kalmárbor szeretettel várja vendégeit egy finom borra, fröccsre, vagy egy meleg teára. Libazsíros kenyérrel, kacsamájjal, libamájpástétommal kínálják a betérőket.

Zoád Wine

Olyan bortételek kóstolójával várja vendégeit a fiatal pincészet, amely megmutatja Etyek remek adottságait, kiemelik értékeit és megjelenik bennük a bor és szőlő iránti szenvedélyük.

Újhegyi Kerekes Pince

A ház bora és pálinkája és forralt bor.

Mangalicazsíros és libamájas zsíroskenyér.

Tépett liba pitában.

Árpás Laci sonkamester

2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességek.

Kemencés és grillételek.

Halmi Pince

Saját termesztésű, kistermelői termékek széles választéka.

Gyümölcsös és gyógynövényes szörpök és kézműves ecetek.

Kistermelői pálinkák.

Folyóborok, fröccsök, borkoktélok.

Sápi gyümölcsbor

A pincészet termékeinek kóstolója és vására.

Tátrai Pince

A pincészet termékeinek kóstolója és vására.

Rezeda terasz

Dudok János konyhafőnök libadalmi ajánlata: libazúzás lebbencsleves tejföllel, Márton-napi libaleves lúdgégetésztával és zöldségekkel, kókusztejes sütőtökkrémleves curryvel, snidlinges libakocsonya savanyított tojással, sous-vide libacomb aszalt szilvás lilakáposztával és tócsnival, sólet füstölt libamellel és tojással, erdei gombás libavadas szalvétagombóccal, ludaskása, gesztenyés libamellragu kakukkfüves vajas galuskával, lúdlábtorta.

Saját készítésű szörpökkel, forró rozékardamommal, etyeki borokkal, sörökkel, etyeki kávéval várnak mindenkit szeretettel.

Orosz Gyula Családi Pincészete

Palackos tételek vására és nyereményjáték, ahol a díj Orosz Gyula-pezsgő.

Stelázsi – Kultúrspricc

Sütőtökkrémleves, libasült, lilakáposztás rétessel, libahúsos káposzta, tökös-mákos házi rétes.

Dvorák vendégudvar

Libaraguleves és ludaskása, töltött libanyak és sült kacsacomb.

Debreczeni Családi Pincészet

Libaaprólék-leves maceszgombóccal, tepsiben sült kacsacomb párolt lila káposztával, töltött libanyak, tepsiben sült libaszárnytő, csirkegyrostál, pecsenyezsíros kenyér, rétes.

A pincészet etyeki és szekszárdi borainak kóstolója és vására, forralt bor, citromos tea.

Etyeki sajtútállomás

Sétálós sajttálak, sajtsaslik, az Etyektej termékeinek vására, Raclette-bagett, libazsíros kenyér lilahagymával, grillezett etyeki gomolyasajt, házi rétes és sós perec.

Rókusfalvy-birtok

10.00 óra: Indul a nevezés a libafuttatásra.

10.30 óra: Kató néni kürtőskalácsos kitelepülése.

10.30 óra: Ínyencségeket tálal a Rókusfalvy fogadó.

10.30 óra: Az Etyeki Sörmanufaktúra téli erős barna sörökkel, sörpárlatokkal és a teljes dobozos és palackos szortimenttel várja a látogatókat.

11.00 óra: Libafutam.

12.30 óra: Libafutam eredményhirdetése.

13.00 óra: Pincetúra pohárral a kézben.

Optimus Winery

Újborkóstoló, premier előtti pezsgőkóstoló, must és forralt bor, libamájpástétom-falatok brióssal és lilahagymalekvárral.

Hegedűs Sajtműhely

2 személyes sajtvarázstál, sült szijjács, héjában sült burgonya, kukoricacsipsz, sült gesztenye, bagett, Márton-napi ajándék: minden vásárláshoz túrós libasütit adnak.

 

Call Now Button