Házias ízek sikere, családi alapon

 Szegedi Károly őstermelő és családja Pest megyében Dánszentmiklóson él. A fővárostól hatvan kilométerre lévő szülőfalujából több mint két évtizede indul hajnalonta a főváros és a környékbeli nagyobb települések piacaira, hogy friss, füstölt húsáruval ellássa a házias ízekre vágyó vásárlókat. A Vidék Mustra Rövid Ellátási Lánc (REL) csoport alapító tagja.

Az 1980-as években háztáji sertéstartásból kialakult családi vállalkozásunk szó szerint kényszerhelyzetben született – idézte fel a kezdeteket Szegedi Károly.  – Évekig foglalkoztunk sertéshizlalással, általában hatvan-nyolcvan állattal. Teljesen váratlanul ért bennünket, hogy a környékünkön a vágóhidak egyik napról a másikra megszüntették az élő állatok felvásárlását. Eladni nem tudtuk az állományt, kezdeni kellett vele valamit. A családi kupaktanács úgy döntött, nincs más megoldás, fel kell dolgozni a húst és megpróbáljuk értékesíteni. Eleinte egy-két állattal kezdtünk, az árut „kivittük az utcára”, azaz alkalmilag árusítani kezdtük a közeli piacokon. Az apósom vágóhídi szakember, nekem pedig a házi disznóvágásokból adódóan volt némi böllérgyakorlatom, tehát nem volt ismeretlen ez a munka. Egyébként elektrolakatos és villamos járműszerelő az eredeti szakmám, később persze a szükséges húsipari szakképesítést is megszereztem.

Hamar kiderült, hogy a garázsból átalakított műhelyükben a Szegedi-család saját ízlése szerint készülő házi kolbászokra, füstölt és főtt árukra van kereslet. Először egy kis bódét állítottak fel a monori piacon, aztán ott lett teljesen új, saját üzletük is. De ez már a ’90-es évek elején történt, azután hogy a MÁV Északi Járműjavító Üzemében, ahová addig Szegedi Károlyt a fő állása kötötte, 1993-ban elérte a leépítés.

– Nem volt kérdés, hogy merre lépünk tovább: a végkielégítésből a házunk udvarán megépítettünk egy nagyjából kétszáz négyzetméteres saját feldolgozóüzemet, majd felszereltük gépekkel is.

Szegedi Károly időközben ugyanis nemcsak beletanult, bele is szeretett a hentesmunkába. – Jó érzés volt, ahogy kóstolgatták az emberek a termékeinket, ízlett nekik, megvették, legközelebb már egyenesen hozzánk jöttek a piacon.

Felesége, három gyermeke és azok családjai is fokozatosan bekapcsolódtak az egyre szaporodó feladatokba. A monori piacon lévő állandó, saját üzletüket tavaly, húsz év után eladták. Jelenleg nyolc-tíz helyre járnak rendszeresen Pest megyében, a fővárosban is jelen vannak minden nagyobb termelői piacon. Szombatonként pedig az M3-as autópálya mellett, a Vidék Mustra bagi autós piacának állandó résztvevői. Kisteherautóik a ház dánszentmiklósi udvarból – hétfőt kivéve – hajnalonként a hét minden napján elindulnak három-négy helyre legalább, szombatonként pedig mindenki a „fedélzeten”, szétspriccelnek a szélrózsa minden irányába.

A Szegedi-féle húskészítmények alapanyagát saját nevelésű sertések adják, amelyek gondosan összeállított takarmányt kapnak és kilenc-tíz hónap alatt érik el a vágósúlyt. – Ez a jó minőség egyik titka, a másik pedig az, hogy kizárólag saját receptúra alapján készülnek a különböző  húsáruk. A harmadik, nagyon fontos tényező, hogy a fűszerek évtizedek óta ugyanattól a termelőtől származnak, akivel már szinte baráti a kapcsolatunk, így nem érhet meglepetés, a legjobb minőséget kapom – hangsúlyozta Szegedi Károly, aki azt is elárulta, a termékek előállítását, a feldolgozóüzem vezetését már jórészt a fiára bízta.

A termékek palettája igen széles, a hagyományos sonkák és kolbászok változatai mellett a füstölt és a főtt áruk között vannak különlegességek, mint a kenőmájas, a húskenyér vagy a páros kolbász, a disznótoros, a rakott fej és nyelv, a disznósajt, a csécsi szalonna, a fokhagymás, a borsos, a paprikás császár- és a tokaszalonna. A Szegedi-termékek kiváló minőségét az elmúlt években számos elismeréssel és díjjal jutalmazták.

Szegedi Károly nagyra értékeli a Vidék Mustra Rövid Ellátási Lánc ( REL) csoport létrejöttét, amely különböző marketingeszközökkel segíti a kistermelők piaci megjelenését.

Call Now Button