Nyolcadik alkalommal szervez a cabernet franc fajtára fókuszáló szakmai tanácskozást és közönségkóstolót a villányi borvidék. Legdélebbre eső hazai borvidékünkön ezúttal stílusosan a mediterrán életérzés hangulatában zajlik a kétnapos Franc & Franc-esemény.
A villányi borvidék összefogásának jeleként született meg 2015-ben az első Franc & Franc nemzetközi konferencia és kóstolónap, amikor első ízben a Loire menti cabernetfranc-termelőket és boraikat látta vendégül a villányi borvidék. A korábbi években minden jelentősebb európai és újvilági franc-termelő régió bemutatkozhatott a fajtát központba helyező szakmai eseményen, olyanok, akik hisznek a cabernet franc fajtában és önállóan készítenek belőle bort.
2023. november 24-én immár nyolcadik alkalommal kerül sor a Franc & Franc-rendezvényre, ahol a „mediterrán életérzés”, azaz Villány mellett Toszkána lesz a főszereplő. A tanácskozásnak a villányi Bock Borászat konferenciaterme ad otthont. Már-már hagyománynak mondható, hogy valamilyen izgalmas szakmai kísérlettel indul a fórum előadásainak sora. Idén dr. Stefano Dini agrárszakértő, Emiliano Falsini toszkán borász, valamint Ruppert Ignác, a Cellarius Kft. ügyvezetőjének közös előadásában 3 villányi és 3 toszkán cabernet franc összehasonlításával a fajtában rejlő érési potenciál kerül górcső alá.
A délelőtt kiemelt programja a top 12, azaz a legjobbnak választott 12 cabernet és villányi franc kóstolása, a borokat Horkay András nemzetközi borakadémikus moderálásával maguk a termelők mutatják be személyesen. Ezt követően a borok gasztronómiában betöltött szerepét hangsúlyozva Gianni Annoni, a Pomo D’Oro étterem tulajdonosa a „dél ízeit” illusztrálja toszkán és villányi falatkákkal, hozzájuk társított borokkal.
A délutáni program során is folytatódik a mediterrán életérzés, elsőként Peter McCombie MW és Simone Tacconi közös előadásában, ahol a toszkán cabernet franc-ok kerülnek terítékre. Ezt követően ismét Stefano Dinit hallgathatják a vendégek, aki az olajok (elsődlegesen olíva- és szőlőmag-) szakszerű bírálatának rejtelmeibe avatja be a nagyközönséget. A fórum zárásaként egy kerekasztal-beszélgetés keretében neves szakértők és borászok osztják meg véleményüket a fórumon tárgyalt témákkal kapcsolatban.
A Franc-fórum a villányi borvidék meghatározó eseménye, hiszen ez az a szakmai platform, ahol a villányi borászok és szakértők által közösen megválasztott villányi top 12 elsőként mutatkozik be a nagyközönség előtt. A kiválasztott borok hivatottak arra, hogy a fórumot követő egy évben képviseljék a borvidék prémiummárkáját a közösségi bemutatkozások során.
2023-ban az alábbi borok kerültek a top 12 válogatásba:
Mokos Pincészet – Cabernet Franc 2020 classicus
Koch Csaba, Villány – Villányi Cabernet Franc 2020 classicus
Ipacs Szabó Birtok – Nászút helyett Villányi Franc 2020 premium
Ruppert Borház – Villányi Franc 2019 premium
Csányi Pincészet – Kővilla-válogatás Villányi Franc 2018 premium
Vinatus Szőlőbirtok és Pincészet – Villányi Franc 2018 premium
CEGA Pincészet – Villányi Franc 2017 premium
Sauska – Villányi Franc Makár 2016 premium
Bock Pince – Bock Villányi Franc Essencia 2020 super premium
Szemes Pincészet – Villányi Franc 2020 super premium
Riczu Tamás Borászata – Villányi Franc 2019 super premium
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Villányi Franc Mandulás 2019 super premium
További információk: https://villanyiborvidek.hu/programok/francfranc-2023-forum.
Franc & Franc-kóstolónap
A szervezők nem várt örömére néhány nap alatt gazdára találtak a kóstolónapra értékesített jegyek, ezúttal a villányi borvidék saját www.villanyiborvidek.hu felületén keresztül.
A jegyvásárló vendégek 2023. november 25-én, szombaton a villányi pincékben túrázva találkozhatnak a legújabb kiválasztott Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában. Legalább 40 villányi és külföldi pincészet boraival ismerkedhetnek meg a résztvevők. A rendezvényen a pincészetek közötti közlekedést színkódokkal ellátott buszokkal biztosítják a szervezők, ahol minden busz programja azonos, csak a menetrendje változó. Az indulás és befejezés helyszíne természetesen szintén azonos.
Fotók: Kiss „Gadget” Zoltán.
Kóstolóhelyszínek:
Bock Pincészet – Villány
Csányi Pincészet – Villány
Günzer Tamás Pincészete – Villány
Mokos Pincészet – Palkonya
Polgár Pincészet – Villány
A kóstolónap során egy meleg főétkezést a Mokos Pincészet házias konyhája biztosít.
Regisztráció: 2023. november 25-én 8.30-tól Villányban, a Jammertal Borbirtokon (7773 Villány, Baross Gábor u. 106.).