Az év fagylaltja versenyre idén a négy kategóriában összesen 74 fagylalt nevezett. Kötelező íz idén sem volt. A döntőbe a kézműves kategóriákban 12 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük.
A nagyközönség számára legizgalmasabb kategóriában, a cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenyében a győztes Dobó Norbertnek, a balatonfüredi Füredi fagyizó cukrászmesterének a „Szőke zserbó” fantázianevű kreációja lett.
A Magyar Cukrász Ipartestület 2022-ben 25. alkalommal rendezte meg a nagy népszerűségnek örvendő Az év fagylaltja versenyt. Idén is lehetett nevezni „M-Mentes” kategóriában is olyan fagylaltokkal, melyek nem tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, glutént, laktózt, tejfehérjét. Ezek a fagylaltok egyre népszerűbbek a tudatos táplálkozási igényű, illetve a különböző ételintoleranciával élő vendégek körében.
A rendkívül erős mezőnyben a következő eredmények születtek:
I. kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebben a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.
- Aranyérmes és egyben Az év fagylaltja vándorkupa győztese: „Szőke zserbó” –
Dobó Norbert, Füredi fagyizó, Balatonfüred - Ezüstérmes: „Lazy Berry” – Ladányi László, Ladányi cukrászda, Szeghalom
- Bronzérmes: „Tökmag málna” – Novák Ádám és Elek Rita, REÖK Kézműves cukrászda, Szeged
„M-Mentes” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
- Aranyérem: „Szilvás fekete tea” – Wilheim Dávid, Pingvin fagylaltozó és cukrászda, Balatonmáriafürdő
- Ezüstérmes: „Tök jó” – Böröczky-Asztalos Ágnes, Margaréta fagyizó, Balatonszemes
- Bronzérmes: „Csokoládé-kókusz sorbet” – Reif Ferenc, Dock cukrászda, Polgárdi
C kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
- Aranyérem: „Szilvás mandula ropogós granolával” – Rétfalvi Attila, Master Martini Kft.
- Ezüstérmes: „Conselice” – Rétfalvi Attila, Master Martini Kft.
- Bronzérmes: „Balaton szele” – Nagy László, Békás Kft.
„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
- Aranyérem: „Ribizlis mákfagylalt” – Cseri Róbert, KEN Carpathia Kft.
- Ezüstérmes: „Cukormentes fekete ribiszke” – Szabados Norbert, König-Units Kft.
- Bronzérmes: „Fűszeres meggy” – Rétfalvi Attila, Master Martini Kft.
Különdíjak:
- Közönségdíj: „Bella Serrata” – Benkő Péter, IREKS-Stamag Kft.
- Szakmai szervezetek különdíja: „Mogyoró yuzu málna” – Marsa Éva Heléna, Vanília & Gelarto, Nagykőrös
- Első Magyar Fehérasztal Lovagrend különdíja: „Trópusi édenkert” – Vadócz Jenő, Promenád kávéház, Balatongyörök
A Balaton fagyija 2022
A Balatoni Turizmus Szövetség immár 9. alkalommal hirdette meg a Balaton fagyija versenyt. A versenyre összesen 15 fagyikölteményt neveztek be a Balaton környéki cukrászdák, fagylaltozók.
Az idei évben a balatonakarattyai Sissi fagyizó „Eszterházy epercsoda levendulával” fagyija nyerte el a Balaton fagyija címet.
A balatonfüredi Bagaméri fagylaltozó „Füredi napfény” fagyija, a marcali Mester étterem, cukrászda „Pálmalevélfagylalt feketeribizlijellyvel” fagyija és a balatongyöröki Promenád kávéház „Cserszegi álom” fagyija pedig különdíjat kapott a zsűritől.