Az Andrássy úton kóstolhatjuk meg a fúziós székely konyha remekeit

Két és fél éve nyitotta meg a kapuit a SZÉK Restaurant & Bar, ahol a hagyományos székely ízek a legmodernebb konyhatechnológiával találkoznak. A friss étlapra felkerült egy igazi különlegesség is: a székely kutya.

Az Andrássy út 41. alatt 2020 októberében megnyitott SZÉK-ben a hagyományos székely ízeket öltöztetik modern köntösbe. Az étterem ma már azonban arról is ismert, hogy étlapja minden évben kétszer újul meg, hiszen a tavasznak és a nyárnak, de az ősznek és a télnek is megvan az a jellemző ízvilága.

Székely kutya

A nyári étlapra felkerült székely kutyával kapcsolatban az étterem székelyudvarhelyi származású tulajdonosa, ügyvezetője, Varga Szidónia villámgyorsan eloszlatta a félreértéseket. „Sem a magyarok, sem a székelyek nem esznek kutyát! És nyilván mi sem készítenénk ezekből a csodalényekből ételt! Isten őrizz! Étlapunkon a székely kutya a székely hot dogot jelenti. Fúziós konyhánk egyik terméke, aminek az elnevezése csak a hot dog nyers fordítása miatt ennyire szembeötlő” – magyarázta Varga Szidónia, aki azt is elárulta, honnan jött a székely hot dog ötlete. „Sok fiatal külföldi vendégünk van, akik igénylik a számukra ismert, kedvelt fogásokat.

Nagy siker volt a tavalyi étlapunkon a Kárpát burger, ami szintén egy székely–amerikai gourmet fast food fogásunk volt. A mostani étlapon az amerikai hot-dogot készítjük el székely ízekkel” – tette hozzá a SZÉK ügyvezetője. A székely hot dog elkészítésének titkába Réti Sebestyén engedett bepillantást, aki korábban a Déryné Bistro, a Food Boutique és a Nad’or Boutique Bistro konyháját is vezette. „A hot-dog egy tipikus amerikai fast food étel, a mi általunk készített verziót kifejezetten a fiatal vendégeinknek szánjuk, és éttermünk imázsának megfelelve székely ízekkel fuzionáljuk.

A székely kutya legfontosabb alkotóeleme az éttermünk számára az Osváth Gábor kolbásztöltő mester által egyedileg készített kézműves kolbász, amit instrukcióim szerint fűszerez. Friss lestyánnal, fokhagymával, frissen őrölt borssal készítik, csak nekünk. A kifli, amibe ez a különleges kolbász belekerül, szintén kézműves termék. Egy remek erdélyi ízesítésű mustáros szószt készítünk még hozzá, és friss káposztasalátával, burgonyaszirommal tálaljuk. Így készül a Szék Restaurant & Bar egyik új gourmet fast food fúziós ételremeke” – részletezte a székely kutya készítését Réti Sebestyén.

Fiatalos ételek a gourmet fast food jegyében

Az étterem új nyári étlapján fontos szerepet kap a gourmet fast food, mindamellett, hogy továbbra is fontosnak tartják a hagyományos, jellegzetes székely ízeket is, amelyek két és fél évvel ezelőtti nyitásuk óta igazi slágernek számítanak a vendégek körében. „Hangsúlyos a gourmet fast food is, hiszen vannak még más gyorsan-könnyen fogyasztható ételkülönlegességeink is, de azt nem mondanám, hogy csak a gourmet fast food jegyében készült az étlapunk. Idén újításnak szánjunk, hogy ételeink fiatalosra, könnyedre hangolva készüljenek, de ez nem jelenti azt, hogy mellőzve lennének a »fajsúlyos« fogásaink” – tette hozzá Varga Szidónia.

A SZÉK egyik fontos célkitűzése, hogy a hagyományos székely ízeket a modern technikákkal ötvözve megismertessék a magyar és külföldi vendégekkel, ennek ellenére azonban az étlapon több igazán magyar fogás is szerepet kapott. „Ilyen például a hízott kacsamáj pácolt lecsóval, amit saját zsírjában sütve készítünk. A lestyános töltött paprika is formailag a magyar konyhát idézi, mivel Erdélyben a töltött paprikát levesként fogyasszák. A lestyános ízesítéssel azért ezt is SZÉK-elyesítjük kicsit. Széki zöldfűszeres lecsó padlizsánnal, cukkinivel, csicseriborsóval is egy szintén magyaros erdélyi ízesítésű vegán étel. De a tulajdonosunknak, Szidóniának kedvezve elkészítettük az általa nagyon kedvelt somlóit, természetesen egyedi formában” – magyarázta Réti Sebestyén séf, aki azt is elárulta, mi a személyes kedvence az étterem megújult étlapjáról.

„Különleges fogásként kiemelném a erdélyi konfitált sertéspofát, pirított gombákkal, vajas ceruzababbal, gyöngyhagymás burgonyával, a tengeri sügérfilét karfiolkrémmel, édesköményes paradicsommal, illetve a málnás ruby csokoládészuflét citrussorbettel, amit jéggőzzel tálalunk. Mindhárom étel elkészítése az én és a csapatom kiemelt figyelmét igényli” – részletezte új étlapjuk különlegességeit a séf.

Call Now Button