Alapélelmiszerek, amikből hetekig főzhetünk a családnak

A jelenlegi koronavírus-helyzetben fontos, hogy maradjunk otthon. Ezért most nem érdemes mindennap boltba járni, annak ellenére sem, hogy az élelmiszerüzletek továbbra is nyitva tartanak. A pánikvásárlás felesleges, de van pár dolog, amit hasznos beszerezni (a fagyasztóba rakott húsokon kívül), mert hetekig is elfőzhetünk belőlük.

Alapélelmiszerek

Burgonya

Az egyik legjobb választás ebben az időszakban az, ha veszünk egy nagyobb zsák burgonyát. Az ára nem túl magas, viszont cserébe rengeteg ételhez felhasználhatjuk: köretként, (krém)levesekbe, főzelékekbe, salátákba, vegetáriánus és húsos fogásokba egyaránt. Ha pedig megfelelő helyen és hőmérsékleten tároljuk, akár 4–6 hónapig is jó állapotban eláll. Ehhez az kell, hogy lehetőleg papírdobozba, kosárba, hálós zsákba tegyük a szellőzés érdekében, valamint egy olyan helyiségbe, ahol hűvös van, nedves a levegő és nem éri közvetlenül a napfény.

Liszt

A főzelékek, sütemények, rántott húsok egyik fontos alapanyaga. Hasznos a háznál, mert a felhasználásával változatosabbá tehetjük az étkezéseteket. Habaráshoz, rántáshoz és nemkülönben sütihez, palacsintához nélkülözhetetlen kellék a liszt. A finomliszt mellett lehet otthon rizsliszt, zabpehelyliszt, durumliszt is.

Tej

Lehet tehéntej, tartós vagy friss, bio- vagy gabonatej (kókusz, zab, rizs, szója, mandula). Kell a sütikbe, a zabkásába és a kávéba is.

Tojás

Alapvető hozzávaló, még hűteni sem kell. Vegyünk többet, hiszen már egy kiadósabb egyszemélyes rántottához is minimum 2 darab kell.

Pékáru

Pékáru (kenyér, zsemle, kifli) nélkül nehezen tudjuk elképzelni étkezéseinket. Ma már annyiféle egészséges és mentes változat létezik. Süssünk kenyeret, cipót, kalácsot, zsemlét!

Só és cukor

Válasszuk a tengeri sót és a fehér cukor alternatíváit, a nádcukrot, a mézet, a stíviát, az eritritet, a xilitet!

Rizs, bulgur

Ha megfelelő helyen tároljuk, a fehér rizs akár 4–5 évig is eláll, a barna rizs kicsit rövidebb ideig, de hűvös helyen akár 8 hónapig is felhasználható marad. A bulgurral együtt fontos részét képezi az étkezéseinknek, hiszen köretként rendkívül népszerű. A rizst felhasználhatjuk desszertnek, tejberizsnek is. A rizs mellett legyen otthon barna rizs, kuszkusz, árpagyöngye vagy akár quinoa is.

Tészta

A száraztészta az egyik legjobb választás, hiszen a zacskóban hosszú ideig jó állapotú marad, könnyű beszerezni, jó áron van, és finom fogásokat lehet készíteni belőle. Ebből mindenképpen vásároljunk be, némi paradicsomszósszal és tejszínnel együtt, hogy ha elfogyna otthon a hús, akkor is készíthessünk vegetáriánus tésztákat. De természetesen nem csak sós fogásokhoz használhatjuk fel: grízes tészta, káposztás tészta, krumplis tészta, diós tészta, ezek mind népszerű és egyszerű ételek.

Olaj

Az olíva- és napraforgóolaj már alapnak számít. De jöhet esetleg a kókusz-, a mogyoró-, a repce- vagy a kukoricaolaj is! Legyen otthon valamelyik, mert nélküle nehéz főzőcskézni!

Hagyma

A vörös-, a lila- és a fokhagyma alapélelmiszer, sok étel elkészítéséhez elengedhetetlen hozzávaló. Kedvelt még a snidling, a póré- és újhagyma is.

Zöldségek

A friss zöldségek mindig ízletesebbek és egészségesebbek, de ha nem szeretnénk, hogy kárba menjenek, jelenleg a fagyasztott változat a jó döntés. Így nemcsak néhány napig, hanem akár hónapokig is elállnak a fagyasztóban. Húsok mellé köretnek, leveseknek és főzelékeknek, de még akár turmixnak is ideálisak lehetnek. Fagyasztott formában is tartalmaznak vitamint.

Paradicsom

Kedvenc alapanyagunk nyersen fogyasztva a szendvicsek elmaradhatatlan kelléke, de levesekbe, tésztákba vagy lecsóba is kötelező elem. Legyen otthon friss vagy legalább hámozott, egész, konzerves változat.

Répa

A bébirépa nem, de a sima répa hosszú ideig jó marad vásárlás után. A legjobb, ha egy zöldséges zacskóban a hűtőbe tesszük, mert így akár 5 hétig is friss marad. Azon túl, hogy vitaminforrás, feldobja az ételeket is: levesekbe, köretekbe szuper választás, sőt még nasinak sem utolsó. Ha a répának még megvan a zöld része, azt vágjuk le, mert elvonja a vizet a zöldségből, ami miatt sokkal gyorsabban kiszárad!

Citrom

Limonádéhoz, ízesítéshez kiváló a citrom. A levét és a héját is felhasználhatjuk, nagyszerű gyümölcs.

Alma

Igazi magyar gyümölcs. Az emésztésünk is hálás lesz érte, a kamrában szuperül eláll.

Hús

A húsfélék közül a csirkemell a legsokrétűbben alkalmazható alapanyag. Vegyünk mindig másféle húst, és hetente egyszer hal is kerüljön az asztalra!

Hal

Időnként megkívánjuk a halételeket. A konzervek előnye, hogy hosszú ideig elállnak, és segítenek abban, hogy sokszínű legyen az étkezésünk, miközben Omega–3 zsírsavat juttatnak a szervezetünkbe. Szardínia, tonhal és lazac is kapható többek között konzervben, ezeket pedig tésztákhoz, szendvicskrémekhez és salátákhoz is felhasználhatjuk.

Sajt

Legyen félkemény vagy kemény sajt, mint a trappista és a parmezán, legyen tehén-, kecske- vagy juhtejből, a család minden tagja megőrül mindenért, ami sajtos.

Bab és borsó

A bab és a borsó is kapható konzervben. Ezekből szintén érdemes beszereznünk néhányat. Levesnek, főzeléknek kiváló alapanyag. Nagyon sokáig elállnak, évekbe telik, mire lejár a szavatosságuk.

Zabpehely

Nem csak szendvicseket és tojást lehet reggelire fogyasztani, a zabpehely nagyon jó választás reggelire, hiszen olcsón beszerezhető, és saját ízlésünk szerint elkészíthető. Lehet fagyasztott gyümölcsökkel fogyasztani vagy akár fahéjjal, kakaóval megszórni. Sokáig eláll a polcokon, ráadásul magas rosttartalmát tekintve egészséges, így még az emésztésünkre is pozitív hatással van.

Mogyoróvaj

Fontos, hogy az otthon töltött időszak alatt is változatos maradjon az étrend, ezért olyan dolgokat is érdemes beszerezni, amiket egyébként nem feltétlenül gondolnánk hasznosnak. Ebbe a kategóriába tartozik a mogyoróvaj, ami magas fehérjetartalommal rendelkezik. Szuper alapanyag a reggelikhez kenyérre, bagettekre kenve, de ezenkívül különböző shake-ekhez, süteményekhez is kiváló. Felbontás nélkül egy évig is jó, ha megbontjuk, akkor átlagosan 3 hónapig, de ha vannak gyerekek a közelben, addig se!

Call Now Button