A szilva áldásos hatásai

Felpörgeti az anyacserét, kipucolja a májat, jót tesz a vesének

Az őszi szezon kedvelt gyümölcse a szilva, ami azonban nem csak süteménybe vagy pálinkának jó. Nyersen vagy aszalva fogyasztva számos kedvező hatása érvényesül, így a fogyókúrába is bátran beépíthető.

A sokoldalúan felhasználható gyümölcs igazi kincs a fogyókúrában, mivel kiváló tápanyagforrás, de nem terheli meg az emésztést és az anyagcserét, mi több, kifejezetten kedvező hatással van rájuk.

Mi mindenre jó a szilva?

A szilva rendkívül gazdag élelmi rostokban, ezáltal kedvezően hat az emésztésre, enyhe hashajtó hatása révén székrekedés ellen is kiváló. Bővelkedik A-, B-, C-, valamint K-vitaminban, de tartalmaz magnéziumot, cinket, vasat, kalciumot és káliumot. Utóbbi nemcsak a szív, az izmok és az idegrendszer megfelelő működéséhez járul hozzá, de vízhajtó hatása révén eltávolítja a szervezetben felgyülemlett felesleges vizet is, ami kevesebb pluszkilót és egy sokkal vékonyabb külsőt, laposabb hasat eredményezhet.

Remek antioxidáns

A szilva gazdag antioxidánsokban, különösen polifenolokban, amelyek segítenek csökkenteni a szervezetben felhalmozódott gyulladásokat, valamint megvédik a sejteket a káros szabad gyökök ellen. Kutatások kimutatták, hogy a szilva kétszer olyan gazdag polifenolokban, mint más gyümölcsök, például az őszibarack vagy a nektarin.

Kipucolja a májat, és jót tesz a vesének

A szilva nemcsak felpörgeti az anyagcserét, de segíti a máj és vese munkáját is, rostjai révén kipucolja a szervezetet, és tisztítja a vért. Mindkét szerv fontos szerepet tölt be a szervezet méregtelenítési folyamataiban, de részt vesznek a szénhidrát-, a fehérje- és a zsíranyagcserében is, így optimális működésük elengedhetetlen a pluszkilók leadásában is.

Szabályozza a vércukorszintet

A szilva olyan tulajdonságokkal is rendelkezhet, amelyek segíthetnek a vércukorszint szabályozásában. A szilva magas rosttartalmának köszönhetően hosszasan biztosítja a jóllakottság érzését, miközben nem okoz nagy kilengéseket a vércukorszintben. Ugyanakkor mivel a szilva magas kalória- és szénhidráttartalmú – egy szem 12 kcal-t és 2,7 gramm szénhidrátot tartalmaz –, ezért nem szabad mértéktelenül fogyasztani. Napi félcsészényi mennyiség az ideális.

Hogyan fogyasszuk a szilvát?

A szilva nyersen és aszalva fogyasztva is kifejti áldásos hatását, ugyanakkor jó, ha saját magunk otthon aszaljuk a gyümölcsöt, mivel a bolti, zacskós termékek gyakran sok cukrot tartalmaznak, ami a fogyókúra rovására megy.

A szilvából remek fogyókúrás fogások készíthetők, például isteni bélradírozó smoothie, szilvakrémleves, szilvás sült csirke, szilvaszószban pácolt cékla, de készíthetünk belőle ecetes savanyúságot vagy hagymás szilvaszószt is.

Forrás: femina.hu.

Call Now Button